≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić u Kišinjevu: Sastanak važan ne samo zbog KiM, nego i zbog napretka Srbije ka EU

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik poručio da će Srbija nastaviti da vodi politiku u svom interesu

  • 25
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji sastanak evropskih lidera u Kišinjevu važan ne samo zbog situacije na severu Kosovu i Metohiji, već i drugih razloga, poput privlačenja stranih investicija.

- Važno je i zbog napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji i makar pokušaja da se reše otvoreni izazovi sa Prištinom. Sastanci sa evropskim liderima će nam u tome pomoći - rekao je Vučić.

Dodao je da je potrebno smiriti situaciju, razgovarati i izbegavati provokacije u budućnosti, kada je reč o situaciji na severu KiM.

- Od pioritetne važnosti je da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu. Za Srbiju je bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji oduvek predstavljala prioritet, uz očuvanje mira i stabilnost - naglasio je.

- Potrebna nam je otvorena diskusija, treba nam bona fide pristup. Verujem da možemo zadržati mir u regionu, ne samo zato što je to važno za nas, već i za druge - rekao je predsednik.

Nepromenjena odluka o sankcijama Rusiji

Predsednik Srbije izjavio je danas i da je Srbija odluku o sankcijama protiv Rusije donela u martu prošle godine, kao i da takvu odluku ne može da promeni jedan razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

- Imali smo kratak, korektan razgovor, ali odluku o sankcijama donose građani Srbije preko svog rukovodstva. Mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. godine i dali svoju poziciju. Nikada ne možete jednim razgovorom da menjate bilo čiju poziciju - rekao je Vučić na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, piše Tanjug.

On je istakao da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, kao i da poštuje teritorijalni integritet Srbije, "baš kao što i Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine".

Vučić je poručio da Srbija ima svoju politiku, da je samostalna i nezavisna zemlja koja poštuje Ukrajinu.

- Zašto bih se nekome pravdao, zbog toga što vodimo svoju politiku, u interesu svoje zemlje? Nastavićemo da vodimo politiku u interesu svoje zemlje - rekao je predsednik.

Vučić je izjavio nakon niza sastanaka sa evropskim liderima na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, da je sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na KiM.

Kazao je da je jedna od glavnih tema, uz Ukrajinu, bilo rešavanje problema KiM, kao i da prištinska delegacija nije želela sa nama da razgovara i da je Beograd uvek raspoložen za razgovore.

- Osmani je govorila, govorio sam i ja, oni nisu želeli nikakav susret sa srpskom delegacijom i što mislim da nije naišlo na odobravanje bilo koga, mi uvek želimo razgovore i nemam problem da razgovaramo, ali je čini mi se sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na KiM - rekao je Vučić.

Kazao je da nije uvek optimističan, jer vrlo pažljivo tumači stavove velikih sila i drugih u Evropi, ali da misli da sada stvari postaju očiglednije i jasnije i za one ljude koji u suštinskim pitanjima nisu uvek saglasni sa nama.

- Mi uvek želimo da razgovaramo sa svima. Morate voditi dijalog, šta je loše u dijalogu? Ali oni nisu želeli da razgovaraju sa nama - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je upitao da li je iko u svetskoj istoriji tvrdio da su izbori, na kojima je ukupno izašlo tri odsto birača, legitimni i legalni i demokratski.

- I onda izazovete sve ove incidente, sve ove tenzije i insistirate da implementirate u realnost rezultate tih sramotnih izbora. Nikada se nije dogodilo - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    1. jun 2023 | 16:18

    Danasnji sastanak u Kisinjevu je vazan i za situaciju na KiM i zbog boljeg napretka Srbije ka EU, bravo!

  • Kristina

    1. jun 2023 | 16:35

    Jedini koji misli na napredak Srbije je predsednik Vučić.

  • Vlada

    1. jun 2023 | 16:55

    Predsednik Vučić šalje poruku da se maksimalno zalaže za dijalog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA