Vreme čitanja: oko 1 min.

Borelj: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO, bez toga biće posledica po naše odnose

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sada novi lokalni izbori, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose, istakao je Borelj

  • 8
Žozep Borelj, Brisel Foto: Tanjug/AP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je večeras da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Unijom.

"Sedeo sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, razgovarao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani o opasnoj situaciji na Kosovu. Sa Emanuelom Makronom i Oloafom Šolcom, zajedno smo se sastali sa predsednikom Vučićem i predsednicom Osmani", napisao je Borelj na Tviteru.

Takođe, naveo je da su izneta tri jasna zahteva.

"Sada novi lokalni izbori, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose", istakao je Borelj.

Medijima su prethodno predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc preneli da su kao zahteve za smirivanje situcije na Kosovu izneli nove izbore na severu i formiranje ZSO.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    2. jun 2023 | 07:08

    Sta reci.. Fasisti podrzavaju fasizam.. Sta bese sa zutom kucom za vadjenje organa hoce li neko odgovarati..

  • A. P

    1. jun 2023 | 22:34

    Ta tri zahteva moraju dase ispune, radi mira na balkanu.

  • Lol

    2. jun 2023 | 07:41

    Pa jesmo ucestvovali?Jesmo napustili policiju i institucije?Jesmo.Jesmo bojkotovali izbore?Jesmo.ZSO je prica vec deset i vise godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA