• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kimberli Vest novi glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radila je kao tužilac više od dve decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou

  • 0
Sudija, sudski čekić, presuda

Foto: Shutterstock

Kimberli Vest imenovana je za glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, nakon postupka selekcije organizovanog od strane Evropske unije, saopšteno je danas iz suda.

- Čast mi je što sam imenovana za ovu važnu i izazovnu ulogu. Sa zadovoljstvom se pridružujem Specijalnom sudu - izjavila je Kimberli Vest po imenovanju.

Kako se navodi, Vest je bivši savezni tužilac SAD sa velikom iskustvom u domaćim i međunarodnim krivičnim istragama i dolazi iz Advokatske firme Aškroft iz Bostona, gde je bila partner od 2019. godine, radeći uglavnom na odbranama u slučajevima privrednog i finansijskog kriminala.

- Od 2008. do 2013. godine, radila je kao tužilac u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gde je bila deo tima koji je krivično gonio Radovana Karadžića zbog njegove uloge u srebreničkom genocidu - navodi se u saopštenju.

Vest je bila i deo tužilačkog tima u predmetu protiv Prlića i ostalih za krivična dela počinjena u Mostaru i za uništenje Starog mosta.

Radila je kao tužilac više od dve decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou.

Od 2015. do 2019. godine, Vest je bila šef Kancelarije za krivična dela u Javnom tužilaštvu Masačusetsa, pre čega je radila kao pomoćnik javnog tužioca u Odeljenju za prevare u vezi zdravstvene zaštite, kao i u Odeljenju za nacionalnu bezbednost kojem se pridružila nakon terorističkih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Vest ima zvanje magistra prava stečeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Safolk u Masačusetsu i član je advokatske komore Masačusetsa. Pored toga ima prvostepenu univerzitetsku diplomu Bostonskog koledža u Masačusetsu.

Ona postaje treći glavni tužilac Specijalnog suda, nakon Džeka Smita, koji je bio na toj dužnosti od 2018. do 2022. godine i Dejvida Švendimena koji je bio na dužnosti od 2016. do 2018. godine.

Aleks Vajting, koji je vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca od novembra 2022. godine, ostaće u toj ulozi dok Vest ne preuzme dužnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA