≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bela kuća pozvala Beograd da povuče vojsku, imaju zahtev i za Prištinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fajner je ponovio da SAD očekuju od obe strane da ''u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i u Ohridu ranije ove godine''

  • 10
White House, Bela Kuća, Vašington Bela kuća / Foto: Tanjug/AP

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pozvao da Srbija povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini administrativne linije i spusti nivo pripravnosti, kao i da apeluje na demonstrante da ostanu mirni na severu KiM.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je Fajner istakao zabrinutost SAD zbog napete situacije na severu KiM, kao i da je pozvao sve strane da preduzmu korake u cilju deeskalacije situacije.

Fajner je ponovio da SAD očekuju od obe strane da ''u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i u Ohridu ranije ove godine''.

U odvojenom saopštenju Bele kuće se navodi da je Fajner razgovarao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, i da je pozvao vlasti u Prištini da omoguće novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

U istom saopštenju navodi se da je Fajner pozdravio spremnost premijera Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore, kao i da je u razgovoru sa Kurtijem ponovio da SAD očekuju od obe strane da se ponovo angažuju u dijalogu uz podršku EU i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    3. jun 2023 | 07:02

    Ha, ha, ha.......mi da povucemo vojsku iz Srbije, sa nase terizorije, a vi Ameri se kao svetski policajaci rasirili po celom svetu po tudjim teritorijama i sitite se sve vise. Zato ste postali najomrazenija zemlja na svetu.

  • Stršljen

    3. jun 2023 | 06:25

    Prošlo je vreme kad su naivni Srbi verovali vašim lažima, obmanama i prevarama, GOTOVO JE NEMA VIŠE!!! Vojska će se vratiti kad vaši debili šiptari napuste sve srpske opštine, kad ovi jadnici KFOR prestanu da ih brane od NENAORUŽANIH SRBA i kad se formira Zajednica srpskih opština. A vi se zapitajte kad od nenaoružanih srba morate da ih branite šta će biti kad stignu naoružani!? Od toga ni vama nije prijatno, znate kako ste prošli 1999. u prvim jurišima na Košare i Paštrik, gde ste učestvovali ali samo prvi put a onda više niste smeli ni da pomislite, pa za to bi da se vojska vrati nazad, nema nazad, iza je Srbija, a na vlasti nije Sloba koga ste lagali svaki put!!! S toga pamet u glavu, srbi su čudo!!!

  • Nikolas

    3. jun 2023 | 09:11

    AMERI RATUJU 223 GODINE SIROM SVETA I POBILI SU 10 MILIONA LJUDI -SADA ONI POZIVAJU NA MIR I POVLACENJE VOJSKE !!! CINIZAM BEZ GRANICA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA