Vreme čitanja: oko 1 min.

Rama protiv Kurtija: SAD i EU u pravu kada je reč o situaciji na KiM

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je izrazio uverenje da će do sporazuma između dve strane, kako je rekao, bez obzira na sve, ipak doći

  • 3
Edi Rama Albanija premijer Foto: Tanjug/AP

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su SAD i EU ''potpuno u pravu'' kada je reč o dešavanjima na severu KiM, kao i da stav premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o tome nije ispravan.

- SAD i EU žele da podignu Kosovo na drugi nivo i iz tog razloga su potpuno u pravu u vezi sa dešavanjima u severnim opštinama, a ne Aljbin Kurti' - rekao je Rama za britanski Bi-Bi-Si.

On je naveo da su SAD i EU žele od tzv. Kosova naprave nezavisnu državu koju svi priznaju, i koja, kako je rekao, ''može da sedi u UN i bilo kojoj drugoj međunarodnoj instituciji''.

Istakao je da je Kurti bio odlučan da ohrabri novoizabrane gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM da uđu u zgrade opština.

- Da razjasnim, bilo je jako dobro što su imali izbore i što se pokazalo da niko ne može da podriva demokratiju na Kosovu. Ali, nije bila dobra ideja insistirati da novi predsednici uđu u te zgrade i podstiču nasilje, gde su nepravedno povređeni vojnici Kfora - rekao je Rama i dodao da on za situaciju na severu KiM ne krivi isključivo Kurtija, već i srpsku stranu koja je bojkotovala izbore.

Ocenio je da je potrebno sagledati širi okvir.

- Široki okvir je činjenica da su Kosovo i Srbija, zahvaljujući Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću, veoma blizu sporazuma - rekao je albanski premijer.

On je izrazio uverenje da će do sporazuma između dve strane, kako je rekao, bez obzira na sve, ipak doći.

- Svi lideri koje smo sreli u Moldaviji bili su jasni u stavu da dve strane treba da sednu i jednom za svagda zaključe sporazum - rekao je Rama i naveo da je finalizacija sporazuma jedini akt primeren za Beograd i Prištinu, kako bi zajedno nastavili putem evropskih integracija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    3. jun 2023 | 07:42

    Куртију је мјесто у затвору . САД у САД , ЕУ у ЕУ а теби на Кавказу ... тако да нико ту није у праву . Ја вам желим да се што више дијелите, мрзите па ако баш морате и ратујете , што да не?!

  • Vladimir

    3. jun 2023 | 08:43

    Srbija treba da proglasi Kosovo za okupiranu teritoriju. Mi smo sa ustupcima i " dobrom voljom " za dijalogom ,doveli sebe u jos goru situacijum

  • Go go

    3. jun 2023 | 08:04

    Pozorište.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA