• 12
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi sa Kosova se obratili EU i Kvinti: Traže stvaranje uslova za mir

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovaj korak su se, kako kažu, odlučili jer su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem tzv. kosovske vlade i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje može da eskalira do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana

 • 12
KFOR Zvečan Kosovo i Metohija

Foto: Privatna arhiva

Apelom za mir, 160 pripadnika srpske zajednice iz svih krajeva Kosova, intelektualaca i običnih ljudi, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim merama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir na Kosovu.

Potpisnici, među kojima su profesori, novinari, advokati, lekari, aktivisti, inženjeri, reditelji, ali i obični ljudi, obratili su se Evropskoj uniji, SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, jer, kako su naveli, veruju da jedino one mogu da sačuvaju mir na Kosovu i izvrše pritisak na vladu Aljbina Kurtija da sprovede neophodne mere radi očuvanja mira i stvaranja uslova za primenu nedavno postignutog Sporazuma o normalizaciji.

Na ovaj korak su se, kako kažu, odlučili jer su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem tzv. kosovske vlade i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje može da eskalira do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana.

Oni traže povlačenje svih specijalnih policijskih jedinica sa severa Kosova, iz opština, novoizgrađenih baza ali i sa kontrolnih punktova, kao i napuštanje opštinskih zgrada i drugih javnih objekata u administrativnim centrima na severu Kosova od strane političkih predstavnika kosovskih Albanaca koji nemaju demokratski legitimitet da predstavljaju lokalne zajednice u tim sredinama.

Traže takođe i razmeštanje jedinica KFOR-a i EULEX-a na severu Kosova u cilju očuvanja mira do trenutka bezuslovnog povratka lokalnih Srba u policiju, te primenu člana sedam Sporazuma o normalizaciji kojim se garantuje pravo na samoupravu u srpskim zajednicama na Kosovu i formalizaciju statusa Srpske pravoslavne crkve.

Na listi zahteva je i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom u skladu sa Briselskim sporazumom, a nakon prilagođavanja pravnog okvira radi formiranja Zajednice, organizovanje demokratskih izbore u opštinama na severu Kosova, te primenu odluke Ustavnog suda iz maja 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemljišta.

Potpisnici apela zahtevaju i da se reše svi slučajevi napada na Srbe i njihovu imovinu, da se prestane sa demonizacijom srpskog naroda u javnim nastupima predstavnika privremenih prištinskih institucija.

- Vi koji ste priznali Kosovo obećanjem da će se izgraditi multietničko i demokratsko društvo i koji ste godinama radili na afirmaciji njegove nezavisnosti, imate istorijsku i moralnu odgovornost prema sudbini srpskog naroda koji živi na ovim prostorima - ističe se u apelu Evropskoj uniji, SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Dodaje se da će od njihove odlučnosti zavisiti budućnost ljudi na Kosovu a od brzine njihovog delovanja očuvanje mira na Kosovu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sanja

  3. jun 2023 | 14:07

  Samo mirno i stalozeno i pored veoma teske situacije,jer suprotna stana jedva ceka da Srbi naprave incident i to iskoriste protiv nas.

  260
  1

  Podelite komentar

 • Ana

  3. jun 2023 | 14:09

  Kurti podhitno mora da preuzme i ispuni obaveza koje proisticu iz medjunarodnih sporazuma i time omoguci normalan zivot Srbima na KiM.

  254
  0

  Podelite komentar

 • Ana

  3. jun 2023 | 14:07

  Neka EU i Amerika dobro prouče povelju UN i vide na čijoj strani je pravda. Srbija ne traži ništa tuđe, pokušava da zadrži svoje, mirnim i demokratskim putem.

  247
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA