Vreme čitanja: oko 1 min.

Na zahtev NATO: Turska šalje specijalce na KiM

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radi se o pripadnicima bataljona komandosa iz sastava 65. mehanizovane pešadijske brigade iz Kirklarelija

  • 7
KFOR Zvečan Kosovo i Metohija

Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas da će, na zahtev NATO-a, u naredna dva dana poslati specijalce na Kosovo i Metohiju, koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu, i pozvalo suprotstavljene strane na uzdržanost.

Kao odgovor na zahtev dobijen iz Združenog štaba NATO-a u Napulju, zbog dešavanja na severu Kosovu, "planirano je da se 4. i 5. juna u kasarnu 'Sultan Murat' na Kosovu" upute turske snage, navodi se u saopštenju.

Kako se precizira, radi se o pripadnicima bataljona komandosa iz sastava 65. mehanizovane pešadijske brigade iz Kirklarelija, koja je ranije bila raspoređena u sastav KFOR-a.

U saopštenju se dodaje da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru misija UN, NATO-a, EU i OEBS-a.

- U tom kontekstu, naša zemlja pomno prati dešavanja na Balkanu, gde imamo zajedničke istorijske i kulturne vrednosti, zauzima konstruktivan stav i poziva na uzdržanost strana, kao i na rešavanje nedavnih događaja u prijateljskom i bratskom severnom delu Kosova, koji nanose štetu regionalnoj bezbednosti i stabilnosti, kroz dijalog - navelo je tursko Ministarstvo odbrane.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 30. maja u Oslu da će ta vojna alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, kako bi se suzbilo nasilje koje je izbilo na severu pokrajine i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pax

    3. jun 2023 | 14:16

    Kasarna "Sultan Murat" u Prizrenu???

  • Milos

    3. jun 2023 | 16:06

    Sve banda - mrs napolje iz nase zemlje...

  • Гаргамел

    3. jun 2023 | 16:50

    Долазе да нам се захвале јер смо послали спасиоце одмах после земљотреса!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA