Vreme čitanja: oko 4 min.

Završen peti protest dela opozicije "Srbija protiv nasilja": Govorili Bojković i Bjelogrlić

Vreme čitanja: oko 4 min.

Saobraćaj u okolnim ulicama je zaustavljen

  • 89
Protest

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Peti protest "Srbija protiv nasilja" završen je večeras oko 21 čas kod zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.

Ispred Predsedništva se obratila Emilija Milenković, predstavnica beogradskih studenata, koja je okupljene pozvala da se raziđu mirno, ali da nastave da se i dalje okupljaju dok se ne ispune zahtevi.

Kako javlja Tanjugov izveštač, učesnici su ostavljali poruke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u knjigama utisaka koje su postavljene na pet punktova.

Ispred Narodne skupštine dogodio se manji incident gde je, kako javlja izveštač, ostala jedna grupa desničara, koja se predstavla kao "Narodne patrole", a koja se koškala sa građanima i napala čoveka za koga očevici kažu da je bio u alkoholisanom stanju.

Na protestu "Srbija protiv nasilja" opozicionari su pozvali na vešanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Primećeno je i prisustvo bivšeg poslanika Srđana Noga, koji ne na protestu 2019. godine nosio improvizovana vešala.

Protest se održava tačno mesec dana od tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno devet učenika i radnika obezbeđenja.

Na platou ispred parlamenta postavljena je bina na kojoj su govorili glumci Svetlana Bojković, Dragan Bjelogrlić, Nenad Maričić, sin Stanike Gligorijević, Milutin, voditelji Ivan Ivanović, Zoran Kesić.

Maričić je rekao da nevine žrtve ne smeju biti uzaludne i da nasilje ne sme proći nekažnjeno.

"Danas dok budemo hodali ulicama nosićemo, ne samo bol, već i nadu da će se deca osećati sigurno u školama. Nadu da će sve žrtve nasilja dočekati pravdu i mir, nadu da ćemo pronaći snagu da izgradimo bolje društvo koje kažnjava nepravdu i nasilje. Društvo koje nema nedodirljivih moćnika, koje će se temeljiti na empatiji i solidarnosti", rekao je Maričić.

Tanjug prenosi da je Maričić rekao da se ne mogu zaboraviti građani, kako je rekao, ostavljeni na milost i nemilost na KiM.

"Zločin koji se dogodio nije zapamćen u istoriji naše zemlje i zbog toga smo svi ranjeni ova rana nije samo za porodice nastradalih već rana celog našeg društva", rekla je glumica Svetlana Bojković.

Rekla je da su glumci bili izloženi optužbama i vređanju tokom poslednjih mesec dana koliko protesti traju i da proteste koriste u političke svrhe. Komičar Ivan Ivanović rekao je da je ponosan na ljude koji šetaju jer to već peti put čine kulturno i dostojanstveno.

"Ne šetamo da bismo utvrdili ko je kriv, znamo ko je kriv, šetamo da bi utvrdili ko je odgovoran za tragedije koje su se desile. Ko je odgovoran za nasilje koje nas je "ispolivalo" od Subotice do Kosova i Metohije za samo mesec dana. Ispunite zahteve ovog protesta, ispunite naše zahteve, jer smo u pravu - ne prihvatamo da za ovu tragediju niko nije odgovoran, odgovorna je vlast a ona je vaša i samo vaša", rekao je Ivanović.

TV voditelj Zoran Kesić je rekao da se pre tačno mesec dana iz neopisivog bola dogodila empatija i saosećajnost, pa je to preraslo u bes, a onda se pojavila i fizička potreba da se nešto promeni nešto odmah i sad i da se kaže "Gotovo je - dosta sa nasiljem, mržnjom".

Protest

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je kazao da promena nije laka stvar i zato, kako je dodao, mora do toga da se dođe sa istim onim ljudima koji su bili "naterani da dolaze autobusom".

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić istakao je da je na protest došao da oda priznanje mladosti Srbije jer, kako je rekao, na nasilje i maltretiranje i provokacije, odgovara dostojanstvom mirom i ljubavlju.

"Mladosti Srbije, dužni smo deci Ribnikara. Dužni smo da im obezbedimo društvo koje nismo bili u stanju da im pružimo za vreme njihovog života. To je dug koji moramo da platimo njima, svakom detetu u Srbiji i sami sebi", rekao je Bjelogrlić.

Kako je najavljeno, protestna šetnja će krenuti od Skupštine Srbije Bulevarom kralja Aleksandra, pa Beogradskom ulicom do kružnog toka Slavija, a zatim Ulicom kralja Milana do Terazija i odatle do trga Nikole Pašića i Pionirskog parka gde će demonstranti zatvoriti krug oko Predsedništva Srbije.

Zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, ukidanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a. Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju.

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.

Prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata.

Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most. Četvrti protest održan je prošle subote, 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko N.

    3. jun 2023 | 19:01

    Lepo ih je videti i sve je to u redu, ali protesti ili vode ka izborima ili se pretvaraju u revoluciju, u bilo kom slučaju ne vidim ko bi na vlast mogao. Nama su i vlast i opozicija fosili devedesetih, pritom ne mislim na same stranke i njihove nazive nego na ljude, na taj polusvet koji se uvek dočeka na noge jer im neko to dozvoli. Tri četvrtine stranaka je 6. oktobra trebalo zabraniti i njihovim čelnim ljudima doživotno zabraniti politički i bilo kakav drugi javni rad, a bilo je tu i ozbiljnog materijala za zatvor. Za 23 godine Srbija nije iznedrila ništa novo, samo preleću iz stranke u stranku, kažu puj-pike ne važi i teraju dalje. Ova deca i studenti koji protestuju su najmanje krivi za situaciju u kojoj je danas Srbija, njima je to nasleđeno stanje od nas koji oktobra 2000. nismo dobro uradili posao.

  • Ljubiša

    3. jun 2023 | 20:27

    Koliko ih je danas otišlo da upali sveću ispred škole? Ni jedan (0). Ceo dan gledam i nikog od njih nisam video. Ovo će im se obiti o glavu. Izbori su najbolje rešenje, ali cenzus treba vratiti na 5% da svašta ne ulazi u Skupštinu. Nikola Kojo reče pre 4 godine da napušta Srbiju jer mu je "težak život"... Pa red je da ispuni obećanje. Samo... možda je on ovde neki glumac, tamo, "napolju"... takve koriste samo za statiste...

  • Toni

    3. jun 2023 | 20:31

    Nije slučajno što nam guraju glumce u borbu za vlast, Ukrajinski eksperiment sa dobrim glumcem im je uspeo. A i ovaj Zelenović deluje zastrašujuće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA