• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gojković: Svako ima pravo na političko delovanje, ali ne vređanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona kaže da je politika Vlade Srbije na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem započela, a kasnije vlade nastavile, da se svake godine uvećava budžet Filmskom centru Srbije

  • 0
Narodna biblioteka Srbije obeležila svoj dan

Foto: Tanjug/Goran Zlatković/Ministarstvo kulture

Ministarka kulture Maja Gojković ukazala je u današnjem intervjuu za Večernje Novosti da svako ima pravo na političko delovanje, "ali nema pravo da vređa pristalice drugih stranaka".

- Veoma sam spremna da razgovaram sa svim umetnicima u Srbiji, (spremna sam) na isti dijalog koji se u ovoj kući vodi već 2,5 godina otkako sam ministar kulture. Ovde slobodno dolaze svi, diskutujemo o dobrim i lošim stranama iz svih oblasti umetnosti jer niko nema pravo da stavi tapiju na umetnost. Jednako su svi dobrodošli - izjavila je Gojković.

Prema njenim rečima, ulica nije mesto na kojem će se razgovarati i rešavati bilo kakve stvari, iako ne osporava da svako ima pravo na političke proteste i da zahteva i traži šta god hoće.

- Reagovala sam zbog načina na koji se glumac Nikola Kojo obratio ljudima koji su išli na skup podrške predsedniku Aleksandru Vučiću i aktuelnoj politici vlade Srbije poredeći ih sa ovcama i drugim životinjama. Rekla sam i da novac iz budžeta Srbije i Telekoma za snimanje filmova i serija svakako pripada svim građanima koje je glumac nazvao pogrdnim imenima - rekla je Gojković.

Ona kaže da je politika Vlade Srbije na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem započela, a kasnije vlade nastavile, da se svake godine uvećava budžet Filmskom centru Srbije.

- Došli smo do iznosa od 1,3 milijarde dinara (za snimanje filmova), dok se za podsticaj izdvaja 1,8 milijardi. Ne postoji niko od filmskih i TV producenata koji bi na bilo koji način mogao da bude nezadovoljan takvom politikom - rekla je ministarka kulture.

Ona podseća da je samo u poslednje dve godine obnovljeno 70 domova kulture, bioskopa i galerija u vrednosti od 700 miliona dinara i potvrdila da ministarstvo kulture finansira izgradnju potpuno nove Male scene Narodnog pozorišta u Nišu i izdvaja sredstva za adaptaciju Velike scene.

Gojković ističe da je Ministarstvo angažovano na brojnim projektima i ističući projekat Čačak prestonica kulture Srbije.

Ministarstvo je, kaže ona, angažovano na učešću srpskih umetnika na međunarodnim kulturnim manifestacijama i festivalima, a u okviru kulturne diplomatije na radu srpskih kulturnih institucija u inostranstvu među kojima se izdvaja Srpski kulturno-informativni centar u Parizu.

Gojković je naglasila da je digitalno doba dovelo u opasnost ćirilično pismo i ukazala da se moraju doneti mere da se zaštite i srpskin jezik i ćirilično pismo.

Ministar Maja Gojković je potvrdila da je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture veoma prisutan na KiM i u skladu sa okolnostima pristupa radovima na njihovoj zaštiti.

- Drugi segment našeg angažovanja se odnosi na diplomatiju i naše prisustvo u UNESCO. Reagujemo na pojave falsifikovanja istorije o spomenicima kulture na Kosmetu i devastiranje spomenika kulture koji pripadaju SPC, Srbiji i sprskom narodu - rekla je ministar kulture Maja Gojković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA