Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbi sa severa KiM nastavljaju protest do ispunjenja tri zahteva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pripadnici specijalne policije takozvanog Kosova su i dalje raspoređeni na nekoliko mesta duž magistralnog puta od Kosovske Mitrovice do administrativnog prelaza Jarnije

  • 27
Kosovo Srbija tenzije Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, ispred zgrada lokalne samouprave, Srbi već osmi dan protestuju, tražeći da pripadnici policije napuste opštinske zgrade u koje su nasilno ušli, uvodeći albanske gradonačelnike.

U sve tri opštine pripadnike policije i zgrade opština, obezbeđuju pripadnici KFOR-a, a između njih i građana je bodljikava žica.

U Zvečanu su vojnici međunarodne mirovne misije i dalje raspoređeni i na pet raskrsnica i u samom gadu, što je bio jedan od zahteva Srpske liste i okupljenih Srba, kako bi se izbeglo da takozvana Kosovska policija prolazi u blizini okupljenih građana i eventulano izazivanje incidenata.

Srbi sa severa Kosova i Metohije traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada u kojima se trenutno nalazi, da albanski gradonačelnici ne ulaze u te objekte, kao i da se na slobodu puste Radoš Petrović i Dušan Branković, koji su uhapšeni zbog napada na vojnike KFOR-a, iako su snimci pokazali da su uhapšeni pre početka sukoba.

Pripadnici specijalne policije takozvanog Kosova su i dalje raspoređeni na nekoliko mesta duž magistralnog puta od Kosovske Mitrovice do administrativnog prelaza Jarnije.

Njihovo povlačenje sa severa Kosova i Metohije, jedan je od uslova povratka Srba u prištinske institucije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • žile

    5. jun 2023 | 11:32

    Borba za osnovna ljudska prava da prezive u takvim okolnostima gde su im zivoti ugrozeni zasluzuje sve pohvale na hrabrosti,podrska Srpskom narodu na KiM !!!

  • Aca

    5. jun 2023 | 09:48

    Puna podrska nasem narodu sa Kosmeta.

  • miša

    5. jun 2023 | 11:23

    Nadam se da će ovakvi protesti podstaći dijalog i pronalaženje mirnog rešenja. Sukobi nikada nisu nikome dobro doneli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA