≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Guverner egipatskog Južnog Sinaja poklonio zoo-vrtu u Jagodini par kamila

Vreme čitanja: oko 4 min.

U egipatskoj delegaciji bili su i privrednici, vlasnici lanaca hotela, kao i ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah

  • 0
Dragan Marković Palma, delegacija Egipat Foto: JS

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma priredio je danas prijem za političko – privrednu delegaciju iz Egipta na čelu sa guvernerom Južnog Sinaja Haledom Fudom. U egipatskoj delegaciji bili su i privrednici, vlasnici lanaca hotela, kao i ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah. Nakon prijema održana je zajednička konferencija za novinare.

"Prilikom jučerašnje posete Zoološkom vrtu u Jagodini moj prijatelj i brat guverner Južng Sinaja general Haled Fuda uručio mi je Ugovor o poklonu, koji podrazumeva poklon dve kamile, mužjaka i ženku za Zoološki vrt u Jagodini. Sada razgovaramo na koji način da ih transportujemo do Jagodine, dva su načina, avionom ili brodom", rekao je Dragan Marković Palma.

"Jagodina ima tu čast da je domaćin visokoj političko – privrednoj delegaciji iz Egipta. Srbija i Egipat su prijatelji odavno, još od osnivanja Pokreta nesvrstanih koji su osnovali Josip Broz Tito i Gamal Abdel Naser. Danas nam nije dovoljno samo da smo prijatelji, već je potrebno povećati ekonomsku saradnju između dve zemlje. Ja sam mom prijatelju generalu Fudi predložio da Egipat za svu robu koju uvozi da prioritet Srbiji. Za poboljšanje naše ekonomske saradnje veoma su važni odlični odnosi predsednika Srbije i Egipta, Aleksandra Vučića i El Sisija. Mi moramo da vodimo računa o onome što se zove život, a to je ekonomska saradnja. Već je povećan broj letova iz Srbije ka Egiptu, a mi smo već rezervisali dva čarter leta za početak novembra do Šarm El Šeika, kada će u našoj organizaciji, a o trošku donatora kao i do sada, ići 320 ljudi iz cele Srbije, a u toj delegaciji najbrojniji će biti zdravstveni radnici, čime nastavljamo našu višegodišnju praksu.

Grčka je prva destinacija za srpske turiste, a Egipat druga i jedna drugoj nisu konkurencija, jer se u Grčku ide od maja do septembra, a u Egipat od oktobra do maja. Guverner Haled Fuda je guverner za respekt u Egiptu, a Egipat do sada nije imao boljeg ambasadora od Basela Salaha, koji predstavlja svju zemlju na najbolji način. Za Srbiju je Egipat veoma važna država i u političkom i ekonomskom smislu jer se radi o najmoćnijoj zemlji Bliskog istoka sa 110 miliona stanovika, od kojih su 10 posto pravoslavni Kopti.

I danas pod vodstvom generala El Sisija pravoslavci u Egiptu uživaju ista prava kao i većinski muslimanski narod. Predsednik Sisi je najzaslužniji što se Egipat oslobodio ekstremnih i terorističkih organizacija kakva je bila „Muslimanska braća““, rekao je Marković.

Guverner: Došli smo da proširimo saradnju

"Mi smo prihvatili poziv gospodina Palme zato što je on izuzetna ličnost i zato što je mnogo uradio za svoj grad, svoje građane i svoju državu. Došli smo u Srbiju i Jagodinu da nastavimo i proširimo našu saradnju. Dragan Marković Palma nije samo moj prijatelj, već i moj brat i sada kada smo obišli Jagodinu i videli šta je sve uradio još ga više poštujemo. Veoma je važno u odnosima Srbije i Egipta što imamo potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini i to treba privrednici da iskoriste. Posebno sam srećan što sam posetio Muzej voštanih figura u Jagodini i video voštane figure bivšeg egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera i sadašnjeg El Sisija. El Sisi je spasio Egipat od terorizma eliminisavši Muslimansku braću i sada radi na jačanju Arapske Republike Egipat i on je pravi lider i mi zajedno radimo da unapredimo Egipat. Ja sebe smatram njegovim vojnikom. Gospodin Palma je čovek koji radi za svoj narod i sve što radi radi za svoje građane“, rekao je guverner Južnog Sinaja general Haled Fuda.

Ambasador: Palma mnogo učinio za razvoj bilateralnih odnosa između Srbije i Egipta

"Dragan Marković Palma je iskreni prijatelj Egipta i on je mnogo učinio za razvoj bilateralnih odnosa između Srbije i Egipta. Guverner Fuda je u ovoj delegeciji doveo i biznismene i poslovne ljude i razgovarali smo o investicijama u Srbiji i Egiptu. Siguran sam da će dva prijatelja Haled Fuda i Dragan Marković Palma pomoći unapređenju bilateralnih odnosa između dve zemlje", rekao je ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah.

Dragan Marković Palma je nakon konferencije poklonio visokom gostu iz Egipta, guverneru Haledu Fudi srpsku šajkaču i opanke, kao i domaće srpske proizvode, med, ajvar i slatko, a general Fuda je uzvratio poklonima iz Egipta. Prijemu su prisustvovali i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.

Egipatska delegacija obišla je u Jagodini fabriku FEMAN, koji je naveći proizvođač elektromaterijala u ovom delu Evrope, kao i zelenu pijacu u Jagodini i Muzej naivne i marginalne umetnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA