Vreme čitanja: oko 3 min.

Žalbe advokata na pritvor za dvojicu Srba uhapšenih na Jarinju: Terete ih za pripremanje terorističkih dela

Vreme čitanja: oko 3 min.

Advokati Miloš Delević i Ljubomir Pantović kažu da je njihovim klijentima krajem prošle nedelje određen jednomesečni pritvor i da im se na teret stavljaju tri krivična dela

  • 0
Zatvorenici Foto: Milena Đorđević

Dvojici Srba koji su uhapšeni u utorak pošto je policija u njihovom autu pronašla "ilegalnu opremu za nasilna dela", određena je mera jednomesečnog pritvora, potvrdili su za KoSSev njihovi advokati, Miloš Delević i Ljubomir Pantović.

Službenici Kosovske policije uhapsili su pre nedelju dana dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku, čekić, noževe, ambleme sa srpskim nacionalnim simbolima, narkotike i ostalo.

Ova dvojica muškaraca srpske nacionalnosti nalazila su se u automobilu registrovanom na tablice Republike Slovenije. Njima je potom određeno 48-časovno zadržavanje. Policija u inicijalnom saopštenju nije precizirala u kom su tačno mestu oni uhapšeni, ali su naveli da se to dogodilo na Severu.

Međutim, dan kasnije, šef kosovskog MUP-a Dželjalj Svećlja je potvrdio da su uhapšeni na Jarinju, uz tvrdnje da je jedan od njih bivši borac sa Košara, te da je navodno pripadnik brigade Vojske Srbije za „destabilizacije država“.

Delević: Očekujemo brzu istragu

Njegov advokat Miloš Delević, ali i advokat drugog uhapšenog Ljubomir Pantović – kažu da je njihovim klijentima krajem prošle nedelje određen jednomesečni pritvor i da im se na teret stavljaju tri krivična dela.

- Na teret im se stavljaju pripremanje terorističkih dela protiv ustavnog uređenja Kosova, nezakonito posedovanje oružja i učešće u grupi koja vrši krivična dela ili huliganstvo - kazali su advokati.

Oni ujedno poručuju da su žalbu na ovu odluku već predali Apelacionom sudu.

Advokat Delević očekuje da tužilaštvo brzo sprovede istragu, te je, kaže, podneo zahtev da i on učestvuje u svim istražnim radnjama.

- Očekujemo da tužilaštvo brzo sprovede ovu istragu i ja sam podneo zahtev da učestvujem u svim istražnim radnjama, tako da ćemo videti da li će ova dela ostati u optužnici ili će biti pušten na slobodu - kazao je on.

Pantović: To što im tužilaštvo stavlja na teret nije krivično delo

Sa druge strane, Pantović smatra da se sa delima koja im se stavljaju na teret – ne može ugroziti „ustavni poredak“, kako to tvrdi Specijalno tužilaštvo.

- To što im tužilaštvo stavlja na teret nije krivično delo, nijedno od ta tri, osim eventualno nedozvoljenog držanja oružja, oni su imali hladno oružje i sa tim se sigurno ne može ugroziti ustavni poredak i bezbednost Kosova, kako to tvrdi Specijalno tužilaštvo - kaže ovaj advokat.

On ujedno vidi i „nelogičnost tužilaštva“ koje ih tereti da su učestvovali u neredima 29. maja ispred opštinske zgrade u Zvečanu, kada su, navodi, oni uhapšeni dva dana kasnije u pokušaju da uđu na Kosovo.

- To je apsolutno neshvatljivo što tvrdi tužilaštvo da su 29. maja učestvovali u neredima u gomili ljudi koja vrši krivično delo ispred opštine Zvečan, a oni su 31. maja ujutru rano uhapšeni u pokušaju da uđu na Kosovo, jer oni u tom trenutku nisu ni bili na Kosovu - smatra Pantović.

Takođe smatra da nije bilo osnova za pritvor.

- Postupak je na samom početku, tek je istraga formalno krenula i videćemo šta će dešavati, ali nije bilo osnova za pritvor - smatra advokat Pantović.

Od uložene žalbe, sa druge strane – ne očekuje mnogo.

- Znajući kakva je praksa sudova na Kosovu, ja lično ne očekujem ništa pozitivno - navodi Pantović.

(Telegraf.rs)

Video: U Leposaviću mirno, novoizbarani gradonačelnik deveti dan u zgradi Opštine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA