≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mirović: Predloženim rebalansom budžet Vojvodine uvećan za 8,1 milijardu dinara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik je naveo da je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 odsto tekućih prihoda

  • 0
Igor Mirović

Foto: Vojvodina.gov.rs

Pokrajinska vlada utvrdila je danas predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

- Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakavši da će preko 90 odsto planiranih sredstava biti usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran ovim rebalansom biti veći za 90 odsto u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

- U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine - rekao je Mirović.

Predsednik je naveo da je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 odsto tekućih prihoda. Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 odsto od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

- Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 odsto ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini - naglasio je Mirović i dodao da su u kontinuitetu sprovođene sve procedure koje su neophodne za smanjenje javnog duga.

Predsednik je još rekao da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 odsto, što je manje nego na nacionalnom nivou.

Mirović je naglasio da je predloženim rebalansom budžeta planirano da se u obrazovanje, odnosno modernizaciju ustanova obrazovanja, usmeri 1,7 milijardi dinara. Između ostalog, biće finansirana rekonstrukcija objekta OŠ "Slavko Rodić" u Bačkom Jarku, zatim projekat dogradnje i rekonstrukcije OŠ "Slobodan Bajić Paja" u Pećincima, rekonstrukcija objekta škole "Feješ Klara" u Kikindi, završetak izgradnje objekta dela osnovne škole sa fiskulturnom salom u Čurugu. Sredstva su planirana i za rekonstrukciju, adaptaciju i energetsku sanaciju objekta Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Bratstvo" u Bečeju, sanaciju dela OŠ "Jovan Grčić Milenko" u Beočinu i za rekonstrukciju i adaptaciju OŠ "Branko Radičević" u Aleksandrovu u opštini Nova Crnja.

Takođe, obezbeđena su i sredstva za tehničku zaštitu fasade zgrade Elektrotehničke i građevinske škole "Nikola Tesla" u Zrenjaninu, kao i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za buduću rekonstrukciju Doma učenika srednjih škola "Brankovo kolo" u Novom Sadu.

Za oblast zdravstva biće izdvojeno 1,6 milijardi dinara, od čega je 700 miliona planirano za opremanje Kamenice 3.

- Očekujem da do 15. marta Kamenica 3 bude u potpunosti u funkciji. Objekat Kamenica 3 biće namenjen za sva tri instituta sa laboratorijama i drugom medicinskom i nemedicinskom opremom - rekao je Mirović.

U toku su radovi na Kamenici 1, kao i na rekonstrukciji dela Klinike za kardiohirurgiju.

- Sveobuhvatnu rekonstrukciju instituta završićemo sledeće godine izgradnjom parking garaže i rekonstrukcijom spoljnog kompleksa - istakao je predsednik Mirović.

Kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, sledi rehabilitacija državnog puta prvog reda na teritoriji opštine Sremski Karlovci, za šta je, prema Mirovićevim rečima, izdvojeno 300 miliona dinara, zatim uređenje Glavne ulice u Beloj Crkvi, rekonstrukcija mosta na reci Zlatici u naselju Padej, rekonstrucija saobraćajnica u Vrdniku, a u planu su i projekti u opštini Novi Kneževac, kao i unapređenje saobraćajne infrastrukture u Novom Sadu.

U oblasti kulture, za zaštitu kulturnog nasleđa planirano je 594 miliona dinara.

- Očekuje nas rekonstrukcija Doma kulture u Malim Pijacama, zatim rekonstrukcija i adaptacija zgrade Muzeja i Gradske biblioteke u Kuli, a u saradnji sa Eparhijom bačkom i Srpskom pravoslavnom opštinom u Novom Sadu izgradnja objekta crkvene opštine - rekao je Mirović.

Planiran je i završetak sportskih hala u Inđiji i Starim Banovcima.

- Predstoje nam investicije i u drugim oblastima – u sistemu socijalne zaštite pokrenućemo proceduru za opremanje Doma za odrasla i stara lica u Novom Bečeju. U planu je i rekonstrukcija objekta na Vršačkom bregu i u Bačkoj Palanci za oporavak i rehbilitaciju dece iz socijalno ugroženih porodica - naglasio je Mirović.

Konferenciji za medije prisustvovala je pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA