≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Noć na severu KiM protekla mirno, nastavljaju se protesti Srba ispred opština

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se se danas sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije

  • 12
Predrag Miljković, advokat, dokazi nevinosti za uhapšene Srbe, Zvečan Foto: Privatna arhiva

Nakon jučerašnjih napetosti, posle hapšenja još jednog Srbina, noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno. Hapšenje sportiste Miluna Luneta Milenkovića izazvalo je ogorčenost građana, koji su se okupili u multietničkom naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici, a u gradu su se oglasile sirene za uzbunu.

Tome je usledio dolazak velikog broja pripadnika specijalnih policijskih jedinica tzv. Kosova pod punom ratnom opremom.

Specijalci su skinuli kamere za video nadzor u Bošnjačkoj mahali, a u jednom trenutku uperili su oružje ka Srbima okupljenim na raskrsnici kod Tehničke škole, koja vodi ka tom naselju. U Kosovskoj Mitrovici danas su počeli sa radom i prodavnice i ugostiteljski objekti. U ostale tri opštine na severu Kosova i Metohije - u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku - nastavljaju se protesti Srba ispred opštinskih zgrada. Zbog nasilnog upada takozvanih kosovskih specijalaca u sedišta tih opština 26. maja, Srbi se svakog dana okupljaju ispred zgrada svojih lokalnih samouprava, koje od 29. maja obezbeđuju vojnici Kfora.

Okupljeni Srbi zahtevaju od međunarodne zajednice i privremenih prištinskih institucija da se specijalci povuku iz zgrada opština i da se oslobode uhapšeni Dušan Obrenović i Radoš Petrović, koji se od 29. maja, tokom sukoba pripadnika Kfora i demonstranata nalaze u pritvorskoj jedinici u Gnjilanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se se danas sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.

(Telegraf.rs)

Video: Specijalci tzv. Kosovske policije hapse Srbina u Severnoj Mitrovici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA