Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogovič: Nadam se da će se rešenje za KiM naći dogovorom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada se radi o ratu u Ukrajini Bogovič kaže da je Srbija u situaciji da treba da se opredeli.

  • 0
Kosovo Srbija tenzije Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković

Evroposlanik iz redova Slovenačke narodne stranke Franc Bogovič izjavio je da se nada da će se rešenje za najnovije tenzije na KiM naći dogovorom.

On je uoči posete delegacije Evropskog parlamenta Beogradu, rekao za Tanjug, da ljudi u Evropskom parlamentu ne razumeju da se takve tenzije dešavaju u 2023. godini, kao i da u dijalogu Beograda i Prištine uz posredstvo EU ne može da dođe do dogovora.

- Nije običaj da neko uperi prst na jednu ili drugu stranu, nego važi staro pravilo da je za svađu potrebno dvoje. Nadam se da se radi na napretku. Znam da kosovska strana nije uradila ništa na formiranju saveza opština što je dogovoreno i što je uslov. Sa druge strane bojkot izbora doveo je do ove situacije. Nadam se da će se rešenje naći dogovorom. Ali koliko razumem mentalitet na Balkanu teško Evropa može da pomogne ako to strane neće - rekao je Bogovič.

Kada se radi o ratu u Ukrajini Bogovič kaže da je Srbija u situaciji da treba da se opredeli.

- Počeo sam sa radom delegacije za Srbiju 2014. godine i tada sam mislio da smo puno bliže ulaska Srbije u EU nego što mislim danas - rekao je on.

Povodom dolaska u Srbiju delegacije Evropskog parlamenta Bogovič ističe da je bitno da su evroparlamentarci u stalnom kontaktu sa kolegama iz Srbije i da se razgovara o napretku Srbije na evropskom putu.

- Zanima nas puno stvari i u obklsti unutrašnje politike posle ovih tragedija. Vidimo da je i unutar zemlje jaka dinamika na političkom području. Prvo treba da dođemo da čujemo jedni druge. Trebalo bi kao parlamentarci da idemo kod privrednika, mladih, seljaka, saradnja da bude veća među ljudima - rekao je on.

Bogovič podseća da je Slovenija kada je ulazila u EU prihvatila uslove i odradila sve što je trebalo znajući da je to za zemlju bolje.

- Kada dolazim ovde imam utisak da nam signali nisu jasni šta treba da rade za bolju budučnost. Neki status kvo je možda dobar za neke u regionu, ali ne za običnog građanina u ovom delu Evrope - rekao je Bogovič.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA