≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lune tučen i dok je bio vezan na stolici, ubili Boga u uhapšenim Srbima sa KiM: Vanredno obraćanje Petkovića

Vreme čitanja: oko 4 min.

Petković je na konferenciji za novinare rekao da je oficir za vezu Dejan Pavićević posetio uhapšene Srbe i uverio se da ih je tzv. kosovksa policija tukla i maltretirala

  • 43

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare, da je oficir za vezu Dejan Pavićević obišao neosnovano uhapšene Srbe sa KiM koji se nalaze u pritvornim centrima u Podujevu i u Gnjilanu i  uverio se da su ih pripadnici tzv. kosovske policije tukli i maltretirali.

Rekao je i da je danas MUP Srbije odgovorio na sve tačke upita Euleksa povodom hapšenja prištinskih policajca.

- Neki od njih su pretrpeli ozbiljne povrede pogotovo Obrenović i Lune. Koliko je prošlo od hapšenja, i dalje su povrede vidljive - kazao je on:

- On je u Gnjilanu posetio Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića koji su uhapšeni 29. maja, a u Podujevu je posetio i Miluna Milenkovića Luneta, Nemanju Vlaškovića, Dalibora Spasića, ali i Milovana Božovića koji je uhapšen početkom aprila ove godine. Pavićević, koji je trenutno na putu za Beograd o svemu će napraviti izveštaj, ustanovio da je kosovska policija posebno maltretirala i tukla uhapšene prilikom privođenja i odvođenja u pritvorne centre. Ozbiljne povrede su zadobili neki od njih. Naročito Dušan Obrenović i Milun Milenković Lune.

Kazao je da Milenković ima šavove po glavi, modrice ispod očiju i da ima tragove nasilja.

- Tukli su ga dok su ga ispitivali dok je bio vezan na stolici. Čak su u jednom trenutku lekari tražili da Lune ide na snimanje glave. Prilikom hapšenja je specijalac ROSU je kundakom više puta udario u glavu Luneta i bio je pokriven belim pokrivačem da se to ne bi videlo prilikom odvođenja. Dakle, Pavićević je video da su svi bili tučeni od strane kosovske policije. Oni su sada dobro ali da ne govorimo o trajnim ožiljcima i psihičkoj torturi koju su pretrpeli - rekao je Petković.

Za razliku od naših, uhapšeni pripadnici tzv. kosovske policije imaju drugačiji tretman, svako od njih ima svoju sobu, i koji, između ostalog jedu i torte.

- Sve su poželeli što su tražili. I njih je obišao prištinski oficir za vezu i uverio se da se nalaze u odličnim uslovima i da je tretman prema njima dobar za razliku od onoga u kakvom su stanju uhapšeni Srbi, koji su brutalno pretučeni.  Niko nije tučan, niko nije maltretiran. Takav je tretman prema njima koji su ušli na teritoriju Srbije. A pokazao sam vam kakav je tretman naših. Potpuna je laž sve što su rekli i Kurti i Gervala, govoreći o nekom kidnapovanju. Nikakvog kidnapovanja prištinskih policijaca nije bilo. Znate, to se desilo u selu Gnjilice, u opštini Raška. Tamo su došli naoružani a to što su izjavili da ne znaju da koriste GPS uređaj, da ne znaju gde su, da su išli da beru pečurke, to je na na nadležnim organima da utvrde. A to što su sa puškama išli... Sve je isključivo u skladu sa propisima Srbije - kazao je Petković.

Naveo je da su oni u pritvoru u Kraljevu, i ponovio po ko zna koji put da nijedan Albanac nije tučen.

Istakao je da onaj koji baštini fašističku ideologiju je Aljbin  Kurti, onaj koji maltretira naš narod je Aljbin Kurti.

- Možete da zamislite kakve su povrede bile pre tri nedelje ako se sada vide. Jasno je  kakvoj su torturi bili izloženi. Kada traže da se oslobode trojica prištinskih policajaca, zašto se ne oslobode Srbi. Imamo slike za sve da su nevini. A kada govori o kidnapovanju, pošto voli tu reč da koristi, onda je to Uroš Vukašinović. Uvukli su ga u civilni automobil i odveli u nepoznatom pravcu dok je išao od kuće na posao. Takve naše ljude hapse, žele da uhapse sve Srbe na KiM, zato su ubili Boga u Dušanu, i Lunetu. Svakodnevno gaze prava od strane Kurtija i njegove okupatorske policije.

Petković kaže da se niko nije od međunarodne zajednice oglasio i kada su pretučena deca, brat i sestra Dara i Kristijan.

- Šta su deca kriva? I tu decu su tukla. Niko se od Međunarodne zajednice nije oglasio da osudi. Isto kao na Badnji dan. Onaj ko je pucao na Badnji dan je gotovo na slobodi, ne snosi nikakve pravne posledice, ali zato imamo 6 Srba koji su nevini i neosnovano od strane Prištine i sada su u kazamatu. Važno je da je naš oficir za vezu uspeo da vidi u kakvom se stanju nalaze naši Srbi. Jedino nismo posetili Uroša Vukašinovića, jer se nalazi pod policijskim zadržavanjame, ali ćemo tražiti i da se i on uhapsi.

- Tražimo da podhitno puste uhapšeni Srbi., da se povuku lažni gradonačelnici i povuce ROSU jer je sve ovo suprotno dijalogu. Ovakvo ponašanje ALjbina Kurtija, činjenica da su brutalno pretučeni svi Srbi, govori da ne želi da stane već da želi da se obračuna sa svakim Srbinom - kazao je Petković.

On je demantovao reči Gervale koja je rekla da uhapšeni "tzv. kosovski specijalci nisu maltretirani ali da su neuhranjeni".

Ponovio je da naši policajci nisu ni korak prešli preko administrativne linije.

- Kurti laže, jasno je da obmanjuje i pokušava da po svaku cenu ocrni Beograd. Kada nudite sve dokaze i kada i preko toga kažete da ste spremni na svaku vrstu saradnje i poligrafsko ispitivanje, jasno je da vam je i savest čista i da ste uradili sve u skladu sa propisima i zakonima - naglasio je  Petković i podsetio da su pozvali sve da dostave satelitske snimke, kako bi se to što Srbija govori i dokazalo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    20. jun 2023 | 17:55

    Cime su ovi nevini ljudi zasluzili da budu ovako pretuceni,ugnjetavani,maltretirani osim sto su Srbi? Medjunarodna zajednica kao da zmuri na sve ovo i dopusta Kurtiju da se igra kako zeli.

  • ivan

    20. jun 2023 | 17:07

    Izuzetno pametno. Dok nase tuk vi njihove hranite tortama.

  • Ogi

    20. jun 2023 | 17:16

    Zasto mi one teroriste sto su uhapseni dvorimo kolacima i koka kolom i time se dicimo? Valjda ima neka druga procedura za teroriste kao sto bi svaka druga zemlja primjenila. Sve dok se mi dicimo sa tim naravno da ce oni biti sve ostriji i alaviji. Moramo biti cvrsci i principijelniji po cijenu da nas nema. Ovako vise ne moze!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA