≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić iz Brisela: "Plašim se da je sve otišlo predaleko, svakog dana lov na Srbe"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Briselu je održan sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U Briselu je održan sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Predsednik Vučić obratio se medijima  posle sastanka.

- Saslušao sam sve što su visoki predstavnik i čovek zadužen za dijalog Lajčak imali da kažu. Razumem njihovu volju da se kroz razgovore rešavaju problemi. Rekao je da će učiniti sve što mogu u tom procesu.

Reći ću na čemu sam insistirao. Za nas je najveći problem ne jedna, dve, tri situacije, već što drugu ili treću godinu za redom Kurtijev režim pokušava da protera Srbe, skloni ih sa njihovih ognjišta. Da li je to hapšenje, prebijanje ljudi, izbori sa izlaskom od 3-4 odsto, zabrana ulaska svakog kamiona sa srpskim tablicama. Danas sam predstavio izveštaj o povredama ljudi koji su uhapšeni, koji ni za šta nisu krivi, čak su to rekli NATO i Euleks za neke - rekao je predsednik.

- Ono što mi tražimo to je nešto što traže svi, samo normalan odnos, ništa više. Svakoga dana imate lov na Srbe, pa posle pet dana kad puste ljude kažu pogrešili smo. Niko ne zna, ni Euleks zašto su uhapšeni ljudi. Na stranu zašto su tučeni.

Uvek sam došao na svaki razgovor jer smatram da je dijalog važan i lekovit. U ovom trenutku ne vidim nijedan razlog za sastanak sa čovekom koji svaki dan izaziva sukobe, to je njegova fanatična ideologija, mislim da bih tako naneo štetu. Uvek sam spreman da razgovaram sa evropskim predstavnicima. Moramo da razumemo, nije Kosovo palo s neba. Ono što za nas nije, za najveći broj zemalja EU jeste nezavisna država. To je njihovo čedo, tinejdžer je poblesavio, došao u lude godine, ali oni i dalje čuvaju svoje čedo - rekao je Vučić i dodao:

- Naša pozicija je veoma teška, sve što važi za Ukrajinu, za Srbiju ne važi. Moramo da se naviknemo na to. Što se tiče predstavnika, ja nemam primedbe, treba zadovoljiti države članice. Za šta da okrive Srbiju? Naše je da uradimo naš posao i da pokušamo da budemo korektni, da čuvamo stabilnost.

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa Zubinom Mehtom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    22. jun 2023 | 18:50

    Mi ne možemo nigde da pogresimo, jer ništa ne radimo protivzakonito kao Kurti.

  • Nenad

    22. jun 2023 | 20:01

    Nadam se da će se nakon ovih razgovora znatno poboljšati položaj našeg naroda na KiM.

  • Markic

    22. jun 2023 | 18:51

    Strasno je sta se desava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA