≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Petković: BIA saznala da se na KiM spremaju nova hapšenja Srba, i to pred Vidovdan, borićemo se za mir

Vreme čitanja: oko 10 min.

Petković se obraća povodom jučerašnje akcije kosovske policije u Zvečanu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se javnosti povodom jučerašnje akcije kosovske policije u Zvečanu.

- Sazvao sam konferenciju kako bih govorio o najnovijim događajima na severu KiM, ali i kako bih razobličio sve podmetačine Kurtija, Svećljilja i Prištine povodom sinoćnih događaja. Treba da vidite sa kakvim razmerama dezinformacijama se suočavamo jer je na delu opšti informacioni rat s namerom da se razori Srbija, da se naudi srpskom narodu na KiM i da se u potpunosti zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa - rekao je Petković.

Dodao je da će predsednik Vučić u naredna 24 sata da se obrati javnosti sa mnogo više podataka.

- U toku su intenzivni razgovori i sastanci predsednika sa našim vojnim vrhom. U skladu s tim, u narednom periodu donosićemo važne odluke. Borićemo se da sačuvamo mir, učinićemo apsolutno sve da ukažemo svetu i domaćoj javnosti sa kakvim prevarama se suočavamo, a koje imaju za cilj da se u potpunosti oslabi Srbija i da se izazivaju novi incidenti i da se stvara prostor da Kurti neosnovano hapsi po severu KiM i time stvara nove krize i uvodi nas u nove sukobe - rekao je.

Petković je istakao da iza svega "stoje velike sile koje pomažu Kurtiju i Prištini".

- Sinoć u 19.40 u naselju Kolonija u Zvečanu veći broj ROSU do zuba naoružani, sa ogromnim brojem oklopnih vozila upadaju u to mesto i sat vremena posle toga Svećlja saopštava da je pronađen automobil beogradskih oznaka i on tu saopštava da su u automobilu pronašli izvesnu količinu oružja i eksoploziva. Odmah napada Beograd i Srbiju da smo mi ti koji stojimo iza planova da se doggode neki teroristički napadi na građane i izstitucije tzv. Kosova. To je manir Svežlje da bez dokaza politički napada. To sve čini u vreme kada se obraća zamenik komandira kosovske policije za region sever koji kaže da dođu specijalni timovi koji će da utvrde šta je pronađeno u automobilu i dali ima ili enmaeksploziva - dodao je.

Za to vreme, kako kaže, Svećlja izlazi sa pripremljenom informacijom da su pronađene zolje, ose, ručne bombe.

- U ruci dežim neoboriv dokaz da vam najplastičnije pokažem o kakvim prevarantima i lažovima je reč kada govorimo o Kurtiju, Svećlji i ostalima koji žele sukobe i nerede. Ovde su informacije koje su naše službe bezbednosti pronašle i obavestile gotovo najmoćniju zemlju na svetu i gotovo najmoćniju obaveštajnu službu na svetu o planovima Aljbina Kurtija. Ovo je poslato mnogo sati pre navodne akcije u Zvečanu. BIA obaveštava da je prikupila informacije da privremene prištinske institucije i njihove službe bezbednosti na planu dalje destabilizacije bezbednosno-političke situacije na KiM pripremaju nova hapšenja Srba i eventualno izazivanje međuetničkih oružanih sukoba i proterivanje srpskog naroda sa severa KiM - rekao je Petković.

"Oružje zloupotrebljavaju za hapšenja"

Istakao je da na tom planu pripadnici kosovske policije ilegalno vatreno oružje koje su u prethodnom periodu zaplenili od građana albanske i srpske nacionalnosti transportuju iz svih stanica kosovske policije u njihove regionalne direkcije, a potom prevoze u bazu specijalnih jedinica kosovske policije Belvdere u južnom delu Kosovske Mitrovice.

- Njihova namera je da navedeno oružje i municiju zloupotrebe za nova hapšenja pojedinih Srba sa KiM ili da ga uskladište na nekoj od odabranih lokacija na severu pokrajine, kako bi ih navodno pronašli i Srbe optužili za ilegalno posedovanje municije i oružja i eventualne pripreme za oružane sukobe sa Albancima - pročitao je Petković izveštaj BIA i dodao da je spomenuta obaveštajna služba izveštena o tome da navedene aktivnosti mogu da budu realizovane pred predstojeći srpski verski praznik Vidovdan.

Petković je rekao da su srpske službe utvrdile šta su prave namere prištinskih istitucija i o tome na vreme, mnogo sati pre akcije na KiM obavestili određene obaveštajne strukture i gotovo najmoćniju silu na svetu.

- To je nepobitni dokaz da je plan Kurtija i Prištine bio da oružje koje su prikupljali od ljudi koji nisu imali dozvole sada podmetnu Srbima da bi to bio povod za nova hapšenja i krize na severu KiM. Došli smo o saznanja da je 20. juna bez prethodne najave iz stanice kosovske policije u Kosovskoj Kamenici transportovana izvesna količina vatrenog oružja u sedište regionalne direkcije kosovske policije u Gnjilanu. To oružje će nakon privremenog skladištenja u Gnjilanu, gde će biti dopremljeno oružje i iz drugih stanica biti transportovano u bazu Belvedere gde su smeštene tzv. specijalne jedinice kosovske policije - dodao je Petković.

Istakao je da "ovome nema kraja".

- Ne samo što primenjuju silu, gaze dijalog, što su udarili šamar EU jer je Kurti dan nakon povratka z Brisela povukao tri poteza koji dijalog čine mrtvim - da se hapsi nenad Orlić, otac četvoro dece, koji je uhapšen bez sudskog naloga što je potvrdio i Borelj, a onda se u medijima pojavila informacija da se hapšenje Orlovića dogodilo na telefonski poziv Svećlje koji u džepu ima tajne spiskove po kojima hapsi ljudi, a tek posle obaveštava sud i tužilaštvo i dostavlja neke navodne dokaze. Oni hapse bez naloga. Iz toga se vidi da je nalogodavac hapšenja sam Aljbin Kurti koji proizvoljno, mimo institucija, hapsi i lovi Srbe - rekao je.

Dodao je da su "na društvenim mrežama Albanci objavili sraman snimak Nenada Orlovića golog do pojasa sa crnom kesom na glavi".

- Uz raznu muziku i komentare Albanci to dele na mrežama i hvale se kako maltretiraju i muče Srbina kao i sve prethodne Srbe koji su do sada bili uhapšeni. I dalje su u pritvoru Dušan Obrenović, Lune, Dalibor Spasić, Nemanja Vlašković, Uroš Vukašinović i Dragiša Milenković koji je uhapšen u Gračanici i sada Nenad Orlović. Vidi se da Kurti ne želi da stane, želi nove provokacije - rekao je.

Pronađeni auto ukraden

Istakao je da je Svećlja unapred rekao o kom je oružju reč jer je tačno znao šta se nalazi u automobilu.

- Znao je jer su podmetnuli oružje iz tih regionalnih direkcija i direktorata. ROSU je to u konkrentom slučaju prenela u Zvečan optužujući Srbe. Rekao je da je crni audi pronađen 100 metara od opštinske zgrade. Dobro znate da je zahtev EU za deeskalaciju bio da se kosovska policija povuče iz zgrada opština i njihove okoline. Te zgrade u širem luku od 100 metara obezbeđuje i KFOR sa bodljikavom živom. Tamo ne može ni prica da prođe, a odjednom se pojavljuje neki crni automobil. Pa 20 dan ste tu i čuvate te zgrade, a niste primetili crni automobil pun eksploziva navodno za neek terorističke napade.

Istakao je da je Svećlja rekao da su to i druga vozila ušla na Kosovo u prethodnom periodu.

- Nijedno vozilo nije prešlo, a alternativni prelazi su presečeni od strane kosovske policije. Svi to dobro znaju, da je kosovska policija sve te puteve protivpravno preorala pre više od sedam, osam meseci i da tu ništa ne može da prođe preko tih gudura i kanala koje su iskopali. Kada pogledate vozilo prvo vidite iskrivljene tablice kao da ih je neko nameštao za posebnu priliku i da je reč o registarskim oznakama BG 955 JW. Po našoj uredbi, sve tablice koje imaju latinična slova sa kvačicama i Y i W se isključuju iz upotrebe. Danas u saobraćaju nema nijedno vozilo sa tablicama sa tim slovima, a na ovim tablicama se nalazi W. Proverom smo utvrdili da je tim tablicama registracija istekla 29. jula 2020. godine. Kako je to vozilo moglo da se kreće i da pre par nedelja uđe na KiM i pritom navodno nosi oružje i eksploziv. Ko bi tako nešto uradio? - upitao je Petković.

Istakao je da je u pitanju vozilo koje je ukradeno i za kojim se i dalje traga, a da je krađa prijavljena mesec dana pre isteka registracije.

- Kada pogledate jučerašnji dan, nakon što je Kurti u Briselu izjavio da ćemo da idemo u procesu deeskalacije... Koje deeskalacije? On se sprda sa EU. Juče počinje jutrom gde hapse Nenada Orlovića, nakon toga marširaju kosovske bezbednosne snage, navodno po vežbi koja se sprovodi jednom godišnje. Kako baš sada, kako jednom godišnje kad se sada prvi put sprovodi i kako baš na ivici severa Kosovske Mitrovice? Šta je ideja, da će svi Srbi da budu proterani? Da će na sever da uđe i KBS koji nema pravo da bude tamo? - dodao je.

"Mir ne zavisi od nas"

Kako je naveo, Kurti to radi da sebi i Prištini obezbedi alibi za novu eskalaciju, da obezbedi alibi za nova hapšenja i progon Srba na severu KiM, da potvrdi ono što on, Svećlja i Vjosa Osmani govore, da je na severu kriminalna banda...

- Rekao je da moraju da budu prisutni u većem broju, umesto da se povuku. Juče su postavljali nove kontejnere i neke betonske barijere čime dovode nove snage ROSU policije. Kakva je to deeskalacija? Kako je to ispunjenje zahteva EU? Oni žele da kažu vidite šta Srbi rade, ROSU policija mora da bude tamo - rekao je Petković.

Naveo je da Srbija teži miru, "ali da to više ne zavisi od nas" i dodao da ova situacija služi da pretresaju redom na severu KiM, da zastrašuju narod i da budu sve prisutniji na severu KiM.

- Nećeti uspeti da razorite Srbiju, da proterate srpski narod sa KiM, neće vam proći svi trikovi i laži  jer sam pokazao dokument iz kog se jasno vidi da smo na vreme otkrili sve njihove planove i na vreme obavestili druge obaveštajne službe u svetu. Imamo dokaz šta su uradili i kako su podmetnuli eksploziv da bi goloruk narod optužili za nekakav terorizam. Sve to rade jer neće dijalog, ne žele ZSO. Ovo je šamar i Borelju i Lajčaku i svima u EU i pokazatelj da imamo posla sa čovekom koji nije čist u glavu, što bi rekao naš narod. I sa kojim ne znate kako će da počnje sutrašnji dan i šta će novo da uradi - dodao je.

On je rekao da su juče posle godinu dana pritvora podigli optužnicu protiv povratnika iz Vitomirice zbog navodnog ratnog zločina.

- I tako svakoga dana. Valjda da pošalju poruku da i oni koji bi hteli da se vrate. Dakle, borićemo se za svakog našeg čoveka. Nema razgovora dok se ne oslobode svi ljudi. Predali smo izveštaje svima u svetu, da se vidi kakve su razmere brutalnosti, kako su mučili Srbe, i da se utvrdi puna istina. Svakog dana morate da trošite energiju na ovakve stvari, da razobličavate laži Kurtija i Svečlje. Svakog dana gledaju kako da naude i predsedniku, i srpskom narodu na KiM. Ponavljam predsednik Vučić je svakog dana u kontaktu sa vojnim vrhom, i on će se obratiti javnosti, a mi ćemo da radimo sve što možemo da razobličavamo laži, i da se borimo za svakog našeg Srbina - istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je rekao da "mir na Balkanu zavisi od jednog ludaka koji želi da zapali ceo region".

Podsetimo, u Zvečanu je sinoć bio prisutan veliki broj pripadnika takozvane kosovske policije. Džipovi specijalaca kosovske policije blokirali su sinoć ulicu u Zvečanu, što je kod lokalnih Srba izazvalo uznemirenje, jer su u strahu da će doći do novih hapšenja.

Uhapšen je Nenad Orlović iz severne Mitrovce i određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati. On je osmi Srbin koji je uhapšen na Kosovu i Metohiji od dolaska albanskih gradonačelnika u opštine na severu pokrajine.

Nešto kasnije tokom jučerašnjeg dana prvi uhapšeni, Radoš Petrović, pušten je uz jemstvo.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj poručio je da je veoma uznemiren situacijom na severu KiM.

- Posle jučerašnjeg kriznog sastanka imamo vansudska hapšenja kosovskih Srba, marširanje kosovskih bezbednosnih snaga u Južnoj Mitrovici i tešku retoriku iz Srbije. Eskalacija se nastavlja i postaje opasna. Nećemo to tolerisati - napisao je Borelj na Tviteru.

Prevoznici sa srpskim tablicama još čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije i dalje ne može u pokrajinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    24. jun 2023 | 11:18

    Podrška Kancelariji za KiM, predsedniku Srbije i državnom rukovodstvu. Kurti bi hteo rat, etnički da očisti Srbe sa KiM, da dokaže kako on može da upravlja teritorijom i bez NATO snaga. I to sve preko srpskih leđa. I teritorije. I ognjišta. Ali je kant pa to ne sme javno da saopšti. Nego drži vanrednu situaciju od oktobra 2021 godine. Iživljava se i zlostavlja Srbe, čak i decu.

  • Ljubica

    24. jun 2023 | 10:49

    Moramo se svim silama boeiti da sačuvamo mir i da zaštitimo naše ljude koji žive i rade na KiM od Kurtijevog terora.

  • Don

    24. jun 2023 | 10:13

    18:00

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA