Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučević: Kurtijev cilj je egzodus srpskog naroda, Srbija to neće dozvoliti

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je dodao i da je tzv. Kosovo čedo zapadnih zemalja, ali i da je pozvao sve institucije EU da daju aktivan doprinos deeskalaciji

  • 63
Ministar Miloš Vučević, polaganje zakletve vojnika jun 2023 Foto: MO RS

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kaže da su tenzije počele da rastu otkad je kosovski premijer Aljbin Kurti došao na vlast, i da imaju za cilj da se zastraši srpski narod, koji, kako navodi, ne želi da napusti svoja ognjišta, pa je zbog toga svakodnevno izložen hapšenjima i maltretiranju.

Vučević je u intervjuu za "Novosti" rekao da je Kurtijev jedini politički cilj da sprovede egzodus srpskog naroda, ali i da je to je crvena linija preko koje država Srbija nikada neće preći.

- Koliko god da je teška situacija, činićemo sve da zaštitimo svoj narod. Predaja za nas nikada nije opcija. Borićemo se i dalje. Svi znaju da je Srbija učinila sve da izbegne sukobe i eskalaciju. Borimo se istinom protiv Kurtijevog bezakonja i laži. Zato je predsednik Vučić na poslednji sastanak u Briselu došao s kompletnom zdravstvenom dokumentacijom ljudi i dece koji su prebijani, i statističkim izveštajem koliko se pucalo na Srbe, predstavio je izveštaj o brutalnim povredama uhapšenih Srba, koji nisu ni za šta krivi, a gone ih za terorizam. Predsednik čini sve da civilizovano, poštujući međunarodno pravo, utiče na one koji podržavaju Kurtija i bezakonje koje on sprovodi, da se dozovu pameti, da konačno preovlada razum i da shvate kakvu su "guju gajili u njedrima - kaže Vučević.

On dodaje da je generalno bezbednosna situacija u Srbiji složena zbog situacije na KiM.

- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, u petak je obavestio komandanta Kfora da zahtevamo hitne mere u cilju zaštite srpskog naroda na KiM. Vojska Srbije je ispunjavala i ispunjava sve svoje međunarodne pravne obaveze koje proizilaze iz Rezolucije UN 1244, ali međunarodna zajednica ne ispunjava svoje. Jasno smo poručili, ukoliko dobije naređenje od vrhovnog komandanta, Vojska Srbije će u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Poveljom Ujedinjenih nacija, u potpunosti izvršiti sve svoje zadatke u odnosu na ukupnu bezbednosnu krizu - objasnio je ministar.

On je dodao i da je tzv. Kosovo čedo zapadnih zemalja, ali i da je pozvao sve institucije EU da daju aktivan doprinos deeskalaciji.

- Kažu da su ozbiljno zabrinuti. Ja sam u subotu o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji razgovarao sa članovima Delegacije Evropske unije, koju je predvodio šef Delegacije Emanuel Žiofre. Ukazao sam im na to da su intenzivirane smišljene i tendenciozne provokacije i incidenti kojima se ugrožavaju bezbednost i životi Srba na KiM, ali i mir u celom regionu. Pozvao sam sve institucije EU da daju aktivan doprinos deeskalaciji situacije i spreče samovolju Aljbina Kurtija koji svojom politikom nasilja poništava sve što je dosad postignuto dijalogom. Zatražio sam trenutno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih policijskih snaga sa severa KiM, i hitno uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Videćemo kakve će poteze povući i da li će dozvoliti dalji teror nad Srbima. Kurti radi ono što mu Zapad kaže, jer je Kosovo čedo tog istog Zapada. Skoro dve decenije nasilje se generiše i koristi kao vid pritisaka na Srbiju da učini neke druge ustupke tom Zapadu. Bilo je mnogo kriznih situacija do sada, ali kada se potpuno izgubi balans i Kurti postane toliko bahat da je pretnja regionalnom miru, onda mu se više ne može tako lako gledati kroz prste. To je valjda sad svima jasno - da je jedan čovek najveća pretnja po mir, bezbednost i ekonomski razvoj regiona - rekao je Vučević.

On je naveo da je uplitanje Vojske Srbije u hapšenje trojice kosovskih policajaca još jedna podmetačina Kurtijeve "kuhinje".

- To je još jedna u nizu laži i pokušaj podmetačine iz Kurtijeve kuhinje. Ministarstvo odbrane je to odmah demantovalo. Vojska Srbije obavlja svoje redovne zadatke na administrativnoj liniji sa KiM, u skladu sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, naredbama predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića i u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova iz 1999. godine - navodi ministar.

Objasnio je i da će Srbija sačuvati neutralnost i mir.

- Srbija ima jasnu politiku vojne neutralnosti, i dalje ćemo čuvati svoj slobodarski put samostalnosti. Mi imamo snažnu vojsku i možemo sami da čuvamo svoje nebo i zemlju, i svoje građane. Naš interes je da probleme rešavamo civilizovano, političkim i diplomatskim putem. Nikakve pogrome i progone Srbija više neće dozvoliti. Što se tiče laži i podmetanja od strane Kurtijevog režima, to nije ništa novo, jer oni ništa drugo i ne znaju. Naša pozicija u pregovorima sa Prištinom se bazira na principima poštovanja međunarodnog javnog prava, Rezolucije 1244 UN, Briselskog sporazuma i svega onoga što je potpisano - kaže Vučević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saska

    27. jun 2023 | 14:39

    Daleko bilo da dodje do egzodusa....verujem u politiku naseg Predsednika.

  • Sena

    27. jun 2023 | 15:10

    Sukob nije opcija i pobedicemo dijalogom

  • Sara

    27. jun 2023 | 15:26

    Vučić nikada neće dozvoliti progon srpskog stanovništva sa KiM i boriće se do samog kraja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA