Vreme čitanja: oko 1 min.

Kurti spreman da smanji broj policajaca na severu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kurti je tokom razgvora sa predsednicom Evropske komisije izrazio spremnost da smanji prisustvo policije srazmerno uspostavljanju reda i zakona

  • 3
Aljbin Kurti, Skupština tzv. Kosova, Kosovo Foto: Eren Beksac / AFP / Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti spreman je da postepeno smanji broj pripadnika Kosovske policije na severu i time omogući fer kampanju pred vanredne izbore u tim opštinama, prenosi Reporteri. Osim ovog pitanja, on je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao i o odnosu sa Srbijom.

"Kurti je tokom razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen izrazio spremnost da se postepeno i srazmerno uspostavljanju reda i zakona smanji prisustvo policije u zgradama opština na severu, što bi istovremeno omogućilo otvorenu i fer kampanju pred vanredne demokratske izbore u ovim opštinama", navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Kako se dodaje tema razgovora, sem neophodnosti deeskalacije situacije u četiri opštine na severu, bila je i normalizacija odnosa sa Srbijom kroz primenu Osnovnog sporazuma, piše Kosovo online.

"Kurti je obavestio Fon der Lajen o oduzimanju brojnog oružja pre četiri dana u Zvečanu u automobilu beogradskih registarskih oznaka, na mestu gde je pre četiri nedelje izvršeno brutalno nasilje nad vojnicima Kfora, kosovskim policajcima i novinarima", ističe se u saopštenju.

On je takođe zahvalio Fon der Lajen na podršci Kosovu za ekonomski razvoj i obavestio je o napretku Kosova u mnogim oblastima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KU

    27. jun 2023 | 16:32

    Pa mora da ima policije na severu jer ko bi održavao red,njihova je država.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA