≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na severu KiM mirno ali napeto: Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Patrijarh Porfirije će danas služiti svetu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, a zatim će se sresti sa stipendistima iz Fonda Privrednik i Zadužbine Sime Igumanova

  • 1

Srbi na Kosovu i Metohiji obeležili su Vidovdan u Gračanici, a zbog bezbednosnih razloga, parastos palim srpskim ratnicima u Kosovskom boju nije služen na Gazimestanu.

Uprkos novoj krizi koja je zahvatila severne delove KiM, centralni događaj obeležavanja Vidovdana organizovan je u Gračanici u srednjovekovnom manastiru, odakle je patrijarh Porfirije poručio da su Kosovo i Metohija naš dom i naše nebo.

Patrijarh srpski Porfirije stigao je juče u Pećku patrijaršiju.

U patrijarhovoj sveštenoj pratnji nalaze se episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i visokoprepodobni arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Patrijarh Porfirije će danas služiti svetu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, a zatim će se sresti sa stipendistima iz Fonda Privrednik i Zadužbine Sime Igumanova, podseća RTS.

Lideri EU će na dvodnevnom samitu koji počinje danas u Briselu podržati članstvo Zapadnog Balkana u EU i pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u nacrtu zaključaka u koji je uvid imao RTS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    29. jun 2023 | 07:41

    Ваша светости, ако већ причате, да је Косово наше, зашто се не преселите у Пећку патријаршију, где вам је и место?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA