Vreme čitanja: oko 2 min.

Opozicija na KiM traži smenu Kurtija zbog mera EU protiv Prištine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku rekla je da je KiM danas podeljeno iznutra i sankcionisano od strane saveznika kao rezultat Kurtijeve vlade

  • 5
Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Opozicija na Kosovu i Metohiji zatražila je smenu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, nakon što je EU saopštila da su već stupile na snagu mere protiv Prištine, kao odgovor na nepreduzimanje akcija za smirivanje situacije na severu pokrajine, piše Reporteri.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj napisao je na Fejsbuku da je predlog za smenu Kurtija danas od nacionalnog interesa, ponovivši predlog za formiranje zajedničkog fronta protiv Kurtija.

"Koliko je opasna i beznadežna situacija, koja će se, nažalost, sve više pogoršavati, dokazuju i sankcije EU protiv Kosova i upozorenja SAD da je Vlada Kosova na pogrešnom putu. Vreme je da delujemo i ujedinimo sve one kojima je Kosovo primarni interes, bilo u opozicionim ili čak većinskim poslanicima, i sprovedemo predlog za razrešenje ove vlade", rekao je Haradinaj.

Ocenio je da je nespremnost da se deluje u vremenima tako duboke krize sa nezamislivim posledicama po Kosovo, saučesništvo. Kako saznaje Reporteri, briselske mere su prištinskoj vladi saopštene već u sredu, 28. juna, ali vlada ih još nije saopštila.

Kako prenosi Reporteri, privremeno je obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Priština neće biti pozivana na sastanke na visokom nivou i biće obustavljene posete stranih zvaničnika, a suspendovana je iz programa od 7,5 milijardi evra koji finansira Evropska unija.

Lider DSK Lumir Abdidžiku je istakao da tzv. Kosovu nikada nije bilo gore na međunarodnom planu nego danas, pod Kurtijevom vlašću, i da je ovo poslednja prilika za "novi put bez Kurtija i njegove politike izolacije“.

"Dok mi propuštamo 7,5 milijardi programa za digitalni razvoj, zemlje regiona prave velike korake...Kosovo nikada nije bilo gore na međunarodnom planu nego danas. Srbija nikada nije imala veću podršku nego sada", piše, između ostalog, Abdidžiku.

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku rekla je da je KiM danas podeljeno iznutra i sankcionisano od strane saveznika kao rezultat Kurtijeve vlade.

"Ali Kosovo ne pripada jednoj osobi“, napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, izgubljene novčane vrednosti su manje od štete nanete kredibilitetu Prištine u međunarodnoj areni.

Poslanik LDK Avdulah Hoti zatražio je da se skupština sastane na vanrednoj sednici kako bi razgovarala i dogovorila pravac delovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    2. jul 2023 | 09:51

    А највише, изгледа, боле оних 7,5 милијарди евра!?

  • PR 1

    2. jul 2023 | 09:44

    Opozicije uvek traže smenu onih koji su na vlasti i onih koji se bore za svoju državu i narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA