Vreme čitanja: oko 2 min.

"Situacija u Francuskoj mirnija, ali je još uvek visok nivo nasilja": Gujaničić o protestima u Parizu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuska policija ima još rezervi u svom delovanju, ima naređenja da ne ulazi u direktan duel tamo gde to zaista nije nužno

  • 1
Francuska Pariz Nantere neredi sukobi Foto: Tanjug/AP

Dušan Gujančić iz Instituta za političke studije izjavio je danas, komentarišući trenutnu situaciju i nerede u Francuskoj da je protekla noć u Francuskoj bila za nijansu mirnija u smislu broja privedenih osoba, ali da je to još uvek dosta visok nivo nasilja.

- Mislim da će doći do postepenog smirivanja situacija, ne može se još veliki broj dana ovakva situacija nastaviti, ali ono što je izvesno, to će biti samo jedno kratkoročno smiriivanje budući da su uzroci ovakvih dešavanja u Francuskoj višedecenijski koje neće biti lako sanirati - rekao je Gujančić.

Francuska država bi, prema rečima Gujančića, trebalo da sačini sveobuhvatan plan na više polja kako da sanira problem, pogotovo imajući u vidu Olimpijadu u Parizu koja ih čega naredne godine.

- Sinoć se desio napad na kuću jednog gradonačelnika u samoj blizini Pariza, prvi put se desilo da demonstranti krenu na privatan dom nekog gradonačelnika, njegova žena je povređena i zbrinuta u bolnici - istakao je on. Dodao je da stepen nasilja koji je primetan već pet dana u Francuskoj podseća na 2005. i tadašnje nerede, ali i da prevazilazi nivo iz te godine.

- Francuska policija ima još rezervi u svom delovanju, ima naređenja da ne ulazi u direktan duel tamo gde to zaista nije nužno - rekao je Gujančić.

Dodao je i da je jedan broj policajaca u prethodnih 10-15 godina otišao iz službe i da postoji manjak ljudstva u pojedinim segmentima, što se odražava na terenu.

- Problem je uglavnom skoncentrisan u predgrađima tri najveća francuska grada, a to su Pariz, Lion i Marsej, a pojedina predgrađa su toliko problematična i poznata po svojoj reputaciji, te za svakoga ko poznaje situaciju u Francuskoj, ovo nije preveliko iznenađenje - rekao je Gujančić.

Rekao je i da će se kratkoročno situacija u Francuskoj smiriti, ali da ako se ne reše dubinski problemi i uzroci, do eskalacije može ponovo doći u narednih godinu dana.

- Problem je u tome što su potomci imigrantskog stanovništva, ne svi, ali dobar deo njih, pogrešnom politikom nizom francuskih vlada, svedeni u predgrađa velikih gradova, bez plana, sa izgrađenim socijalnim stanovima, sa velikim stepenom nezaposlenosti od 30-40 odsto, na šta uticaja imaju i radikalni verski elementi, lokalni imami, dileri droge, itd - rekao je Gujančić.

Dodao je da, kada se sve navedeno umeša u veliku celinu, dolazi do pada autoriteta, nepoverenja u institucije države i da vlasti kako bi stvari vratile u normalu, prema rečima Gujančića, za početak mogu da naprave temeljnu istragu, da pripreme odgovarajući krivični odgovor kroz promenu krivičnog zakonodavstva i kroz adekvatniju pravosudnu politiku.

- Ono što mora da se napravi je i temeljan ekonomski, socijalni i politički plan, pogotovo imajući u vidu da naredne godine Franusku čeka organizacija letnjih Olimpijskih igara u Parizu - rekao je on.

Dodao je da će se situacija u Francuskoj kratkoročno smiriti, ali to nije trajno rešenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    2. jul 2023 | 23:04

    То су мирни демонстранти који траже поштовање људских права и треба их илегално наоружати као што то Француска чини са својом бандом из ЕУ по целом свету ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA