≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić: Sa zemljama Beneluksa imamo trgovinsku razmenu od dve milijarde evra

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednicima vlada Kraljevine Holandije Markom Ruteom i Velikog Vojvodstva Luksemburg Gzavijeom Betelom

  • 47
Mark Rute, Aleksandrar Vučić i Gzavijer Betel Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras u Palati "Srbija" sa predsednicima vlada Kraljevine Holandije Markom Ruteom i Velikog Vojvodstva Luksemburg Gzavijeom Betelom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Briselski sporazum, koji je još uvek na snazi, nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da u ovom stadijumu ''nema čak ni nade da će se uskoro formirati''.

- Ako mene pitate za dokument i implementaciju svega što je do sada potpisano moram da vam kažem, bio je, i još uvek je na snazi Briselski sporazum koji smo potpisali pre 10 i više godina, a još nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje holandskog novinara na zajedničkog konferenciji za medije sa Ruteom i Betelom.

Vučić je naveo da je to bio preduslov za sve drugo, a da u ovom stadijumu, kako je rekao, veruje da može da kaže, da nema čak ni nade da ćemo uskoro da vidimo ZSO.

Prema rečima predsednika Srbije, govorili su, između ostalog. i o viznoj politici.

- Neke stvari smo tu uradili i ispunili smo od poslednjeg razgovora u Tirani. Verujem da još mnogo toga možemo da uradimo. Sa zemljama Beneluksa imamo trgovinsku razmenu od dve milijarde evra. Predstavnici NVO sa kojima su se Rute i Betel sastali bili su kritički nastrojeni prema meni pogotovo, da ne poštujemo prava LGBT osoba i da ona moraju da budu veća, da 300 dana godišnje se obraćam javnosti, valjda bi trebalo samo da tvitujem i ništa ne radim.

- Zahvalio sam na investicijama, na podršci evropskom putu. Za mene nije problem da vodim otvorene razgovore. Obećao sam da će Srbija dati sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost, ali da sam pomalo uplašemn jer taj strepen neodgovornosti kod nekih nisam video. Razmotrićemo stvari i obavestiti naše partnere o tome.

- Verujem da bi trebalo da razgovaramo jedni sa drugima, da se mnogo više razumemo i zbog toga sam duboko zahvalan Marku Ruteu i Gzavijeu Betelu na tome što su želeli da "protraće" svoje vreme ovde na Balkanu i da razgovaraju sa "malim ljudima" iz ovog regiona i da vide kako mogu da budu od pomoći, i zbog toga sam ja veoma zahvalan obojici - rekao je Vučić.

Rute je rekao da ilegalna migracija na Zapadnom Balkanu predstavlja razlog za zabrinutost.

- Potrebna nam je pomoć Srbije. Bitno je i da se zaustavi ruska agresija i to će doneti korist svima. EU je najveći investitor u Srbiji i najveći partner. Siguran sam da možemo da unapredimo naše partnerstvo.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Prema rečima Gzavijea Betela, razgovaralo se o napetosti.

- Ovo je i dalje bure baruta. Važno je da se napetosti smire i da se mapa puta poštuje. Treba izbeći eskalacije. Podstakli smo razgovore Beograda i Prištine, potrebne su direktne akcije. Hvala Vučiću i što pokušava da stabilizuje odnose. Nadam se da će se naći zajedničko rešenje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sačekala je ranije danas Rutea i Betela na aerodromu "Nikola Tesla“. Zvaničan sastanak dvojice premijera sa Brnabić planiran je u 20.15 časova.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić i Mali zajedno prošli obilaznicom oko Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ermak

    3. jul 2023 | 20:33

    Vučićeva vlada je sprovela efikasne reforme koje su modernizovale srpsku privredu.

  • Nana

    3. jul 2023 | 20:22

    Srbija ce dati sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost.

  • Milka

    3. jul 2023 | 21:08

    Razmena trgovine je veoma važna za ekonomski razvoj Srbije. Bravo, sve pohvale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA