≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bil Klinton poslao poruku Prištini o akcijama na severu KiM: Evo šta je zatražio od njih

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Lako je Albancima koji su sada u većini, da pokušaju da iskoriste trenutak da bi došli do cilja. Ali ono što je važno sada da uradimo je da zaustavimo ovu glupost", rekao je Klinton u ponedeljak

  • 5
Bil Klinton Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Bil Klinton poručio je privremenoj administraciji u Prištini da prekine svoje akcije na severu Kosova i Metohije, većinski naseljenom srpskim stanovništvom, gde su napetosti narasle u poslednjih nekoliko meseci, prenosi Rojters.

"Lako je Albancima koji su sada u većini, da pokušaju da iskoriste trenutak da bi došli do cilja. Ali ono što je važno sada da uradimo je da zaustavimo ovu glupost", rekao je u ponedeljak Klinton, najveći zagovornik NATO intervencije 1999. godine, tokom ceremonije u Tirani na kojoj je dobio odlikovanje od albanskog premijera Edija Rame, prenosi Tanjug.

SAD i Evropska unija, glavni saveznici samoproglašenog Kosova, uglavnom okrivljuju premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija za rasplamsavanje najnovijih tenzija na severu pokrajine, zbog toga što je postavio četiri takozvana gradonačelnika u njihove kancelarije uz pomoć policije, uprkos protivljenju lokalnih Srba, navodi Rojters.

"Kod kog velikog političkog pitanja može da se postigne napredak načinom koji je primenjen kod ova četiri mala grada?" izjavio je Klinton.

On je tokom posete Tirani, pozvao na mir na Kosovu i Metohiji. Za bivšeg američkog predsednika i njegovu delegaciju bila je priređena specijalna zvanična ceremonija ispred sedišta Vlade Albanije tokom koje mu je Rama uručio orden "Zvezda zahvalnosti" za javne doprinose.

Dvodnevnu posetu Klintona Tirani obezbeđuje 700 policajaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA