≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić i Milatović obratili se nakon sastanka: U narednih 10 dana znaće se ko je novi ambasador u Crnoj Gori

Vreme čitanja: oko 3 min.

Milatović je u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji stigao u nedelju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio ga je sinoć na večeri

  • 41
Aleksandar Vučić, Jakov Milatović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Na svečanom dočeku bili su prisutni i ministri u Vladi Srbije. Nakon sastanka koji su imali, dvojica predsednika obratila su se javnosti.

- Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da ugostim predsednika Milatovića. Delimo mišljenje da je jačanje bilaterlnih veza od ogromne uzajamne koristi. Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmenu i proprocionalnu broju stanovnika, rekao bih da sa Crnom Gorom imamo najveću. Za nas je Crna Gora izuzetno važan partner, ne samo zbog ekonomije, već i tradicionalne bliskosti ne samo naših građana, već i velikog broja Srba koji žive u Crnoj Gori, i Crnogoraca koji žive u Srbiji. Zato gledamo kako da unapredimo odnose - rekao je Vučić i dodao:

- Danas je predsednik tražio od nas najbolju moguću poziciju na EXPO. Crna Gora će svakako tu poziciju imati na beogradskom EXPO - zaključio je.

- Razgovarali smo o izgradnji saobraćajnica kojim bismo do Crne Gore stigli za četiri sata, možda i manje. Danas smo analizirali tehnička neslaganja, da bismo ih što pre rešili. Oni žele da naprave terminal za tečni gas u Baru, a Srbija je zainteresovana da deo gasa kupuje - poručio je Vučić.

- Razgovarali smo o geopolitičkim , ekonomskim, bukvalno svim temama. Imali smo veoma dug razgovor danas - rekao je Vučić.

Jakov Milatović poručio je da mu je zadovoljstvo što je danas u Beogradu.

- Ovo su važni koraci ka političkoj revitalizaciji odnosa naše dve zemlje. Srbija je Crnoj Gori najvažniji trgovinski partner. Srbija je najveće turističko tržište za Crnu Goru. Gosti iz Srbije su samo u prošloj godini imali udeo od 25 odsto ukupnih noćenja stranih turista u Crnoj Gori. Srbija je prošle godine bila najveći strani investitor u Crnoj Gori. Sve ovo govori o važnosti naših ekonomskih odnosa. Paradoksalno, nemamo zajedničke granične prelaze - naveo je Milatović.

- Vežu nas zajednička istorija i tradicionalna bliskost, kao evropski cilj - dodao je.

- Drago mi je da je predsednik Vučić iskazao interesovanje za izgradnju terminala za tečni bar u Luci Bar. Prostor za unapređenje takođe postoji u oblasti energetike i IT - napomenuo je Milatović, čestitajući Srbiji na tome što je domaćin EXPO.

Vučić je na pitanje novinara da li Poštanska štedionica priprema kupovinu Prve banke u Crnoj Gori, predsednik Srbije je to negirao i pozvao se na saopštenje Poštanske štedionice.

- Reč je o notornoj laži - kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara o izručenju Marovića Crnoj Gori, Vučić je podsetio da li je neko postavio pitanje kako je nama kada je bilo protivpravno otcepljenje Crne Gore, ili stvari gledaju samo iz svoje vizure. 

- Stavite se nekada u naše cipele. Zašto se u našim odnosima uvek traži razlog da bi se ovaj drugi okrivio za nešto, nepoštovanje nekoga? Jeste li ste se zapitali da li Srbiju boli priznanje lažne države od strane Crne Gore? Donosimo u narednih 10-12 dana ko će biti ambasador u Crnoj Gori. Videli ste da nisam govorio ni o srpskom pitanju, i o nečem drugom. Nije Marović tabu tema, ne smeju da postoje tabu teme - dodao je Vučić. 

Istakao je da je crnogorskog predsednika na aerodromu u Srbiji sačekao ministar spoljnih poslova, pitajući ko je njega sačekao u Podgorici. 

Govoreći o političkim odnosima, Milatović je ponovio da dve zemlje dele evropski cilj, i da Evropska unija nema alternativu. Uputio je javni poziv predsedniku Vučiću da poseti Podgoricu i da time pokažu da su okrenuli novi list u političkim odnosima.

Inače, to je prva poseta jednog crnogorskog predsednika posle sedam godina. Milatović je u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji stigao u nedelju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio ga je sinoć na večeri.

Milatović je prvi crnogorski predsednik koji je otišao na spomenik Neznanom junaku na Avali i položio venac. 

(Telegraf.rs)

Video: Predsednik Vučić dočekao Milatovića ispred Palate Srbija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    10. jul 2023 | 12:04

    Postupno dolazimo do dobije odnosa sa Crnom Gorom, bitno je da postoji obostrani interes za uspešnom saradnjom, jer Srbija je uvek za kompromis i odgovornu saradnju.

  • Milos

    10. jul 2023 | 12:00

    Verujem da cemo cuti reci u kojima ohrabrujemo nase ljude da zajedno radimo, zivimo, podrzavamo se.

  • Jani

    10. jul 2023 | 11:57

    S nestrpljenjem iscekujemo obracanje naseg i crnogorskog predsednika!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA