Vreme čitanja: oko 1 min.

Američko ministarstvo finansija uvelo sankcije Aleksandru Vulinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo finansija SAD danas je uvelo sankcije direktoru BIA Aleksandru Vulinu zbog, kako se tvrdi, njegove umešanosti u "transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije"

  • 24
Aleksandar Vulin, BIA Foto: Marko Jovanović, Wikimedia

Ministarstvo finansija SAD danas je uvelo sankcije direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu zbog, kako se tvrdi, njegove umešanosti u "transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije", prenosi Tanjug.

"Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje rešenost SAD da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima, čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog ministarstva finansija (OFAC).

Dodaje se da je Vulin navodno održavao "koristoljubiv odnos sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem", čime je, kako se dalje tvrdi, pomogao da se "Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije".

Istovremeno, Vulin je, prema tvrdnjama američkih vlasti, koristio svoju funkciju da podrži Rusiju, čime je navodno "olakšao ruske maligne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbedio Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu".

Iz OFAC-a navode da je Vulin direktor BIA, kao i da je ranije bio ministar odbrane i unutrašnjih poslova, ali napominju da pomenute institucije nisu mete ovih sankcija.

U saopštenju se dodaje da će, kao rezultat današnje akcije, sva imovina direktora BIA, koja se nalazi u SAD, biti blokirana i mora da bude prijavljena OFAC-u, kao i da su blokirani svi subjekti koji su u indirektnom ili direktnom vlasništvu Aleksandra Vulina.

Pored toga, napominje se da mogu biti sankcionisana i druga lica koja ostvaruju transakcije ili učestvuju u određenim aktivnostima sa šefom BIA.

Iz američke ambasade u Beogradu je saopšteno da su SAD nepokolebljive u naporima da "razotkriju uključene u koruptivne i destabilizujuće aktivnosti koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu i produbljuju maligni uticaj Rusije u regionu".

"SAD nastavljaju sa podrškom građanima Srbije na putu ka reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije i stvaranju bolje budućnosti", naveli su iz ambasade SAD na Tviteru.

(Telegraf.rs)

Video: Pokret socijalista posetio grob Slobodana Miloševića na godišnjicu njegove smrti i odao mu počast

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA