Vreme čitanja: oko 1 min.

Priština: Smanjujemo prisustvo policije za 25 odsto, izbori posle leta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procenjivati bezbednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština

  • 1
Besnik Bisljimi, Miroslav Lajčak Foto: kryeministri.rks-gov.net

Vlada privremenih prištinskih institucija saopštila je da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimia sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanji prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na severu nakon leta, prenosi Tanjug.

"Vlada Kosova izražava svoju posvećenost obezbeđivanju neophodne pravne osnove za organizovanje ovih izbora", navodi se u saopštenju, prenosi Koha.

Pored toga, kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procenjivati bezbednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.

"Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije. To uključuje trenutno smanjenje do 25 odsto prisustva policije u i oko zgrada opštine", navode prištinske vlasti.

Prištinska vlada dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako navodi, početi implementacija svih članova sporazuma.

Navedene radnje bi trebalo da budu završene u roku od dve nedelje, navela je vlada u Prištini, bez daljeg preciziranja.

Iz Evropske unije su za Kohu potvrdili da je Priština pristala na pomenute korake.

"Lajčak je imao neformalni sastanak sa zamenikom premijera Kosova i glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem u Bratislavi 10. jula. Oni su razgovarali o odgovoru Kosova na zahteve EU za deeskalacijom situacije na severu, organizovanju vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine i povratku primeni sporazuma. Oni su se dogovorili o prvim koracima Kosova u ove tri oblasti", naveli su iz EU.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić : U toku drugi deo akcije Prištine, udar na SPC i zdravstveni sistem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA