Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić: Prioritet u krizi na KiM je negovanje bilateralnih odnosa sa SAD

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija je nedavno kupila značajnu količinu vojne opreme - 118 Hamvija (HMMVV) od SAD, nakon što se nekoliko godina suočavala sa preprekama, naveo je portal

  • 71
Edi Rama i Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prioritet kada je u pitanju kriza na KiM, negovanje bilateralnih odnosa sa SAD. U intervjuu za portal ''Pavlović tudej'' Vučić je rekao da je za Srbiju važno da razgovara sa Amerikom, jer želi da ima bolje odnose sa SAD.

Srbija je nedavno kupila značajnu količinu vojne opreme - 118 Hamvija (HMMVV) od SAD, nakon što se nekoliko godina suočavala sa preprekama, naveo je portal.

"Od ključnog je značaja da nastavimo da razvijamo naše odnose sa Amerikom u pozitivnom pravcu.  To zahteva da budemo odgovorni prema Kosovu i Metohiji, ali i da SAD češće slušaju i žele da čuju srpski stav i perspektivu", istakao je predsednik Srbije.

Upitan da li je imao priliku da razgovara sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o situaciji na terenu i izazovima sa kojima se suočava srpsko stanovništvo na severu KiM, predsednik Vučić se osvrnuo na razgovore koji su u toku sa članovima Bajdenove administracije.

"Nedavno sam razgovarao telefonom sa Blinkenom. Razgovarao sam sa mnogim zvaničnicima američkog establišmenta koji su zaduženi za Kosovo i Metohiju i odgovorni su za stabilnost regiona, uključujući Džona Fajnera, (Dereka) Šolea i (Gabrijela) Eskobara", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je, međutim, kazao da smo mi u teškoj poziciji jer koliko god da smo konstruktivni i odgovorni, uvek se nađemo u poziciji kao oni koji im nisu miljenici, jer se ne slažemo sa nezavisnošću tzv. Kosova.

"Ma koliko neki politički akteri na Kosovu nepoštovali Ameriku i delovali protivno američkim vitalnim interesima, nažalost, ponekad nam se čini da će uvek imati, ne tako glasnu, podršku Sjedinjenih Država", istakao je Vučić.

Upitan da prokomentariše nedavno nasilje u parlamentu u Prištini, Vučić je kazao da je suština Kurtijevog ponašanja da drži predavanja o demokratiji, ne samo Srbiji nego svima.

"Ne radi se samo o tuči u parlamentu. Zamislite demokratiju u kojoj pucate na pripadnike nacionalne manjine, iz njegove perspektive, a ne iz naše i nikakva istraga se ne pokreće dok ta dela čine vaše institucije. Govorite o demokratiji? Govorite o poštovanju ljudskih prava? Mislim na brojne slučajeve gde su rad u vašem (prištinskom) parlamentu često ometale dimne bombe, suzavac, tuča pesnicama i još mnogo toga“, naveo je predsednik Srbije.

Video: Vučić: Konkretne akcije naše tri zemlje kada su u pitanju migracije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kristina

    15. jul 2023 | 20:09

    Srbija mora ostati pametna i mudra kada je KiM u pitanju.

  • Nevena

    15. jul 2023 | 19:48

    Kurtija jedino zanima kako da izazove nemire i da maltretira Srbe.

  • Nevena

    15. jul 2023 | 19:52

    Nas narod svakodnevno dobija teror od Kurtija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA