Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraga o korupciji protiv pet ministara privremenih prištinskih institucija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među njima su ministarka spoljnih poslova Donika Gervala i ministar kulture Hajrulah Čeku

  • 0
Priština Foto: Shutterstock

Radna grupa za borbu protiv korupcije u policiji tzv. Kosova trenutno vodi istragu protiv najmanje pet ministara i jednog zamenika ministra u vladi privremenih prištinskih institucija, među kojima su ministarka spoljnih poslova Donika Gervala i ministar kulture Hajrulah Čeku.

Protiv ministra finansija privremenih prištinskih institucija Hekurana Muratija vodi se istraga u vezi sa slučajem oštećenja prosvetnih radnika, a koji se sumnjiči da je tokom štrajka nezakonito zadržavao plate. Za taj slučaj podneta je krivična prijava koju adna grupa za borbu protiv korupcije istražuje, preneo je Reporteri.

Muratija je pozvala radna grupa da ga istražitelj sasluša kao osumnjičenog, što je on odbio, tražeći da bude saslušan u svojoj kancelariji. Istražitelji radne grupe nisu prihvatili Muratijev zahtev.

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala i njena zamenica Liza Gaši osumnjičene su da su dale milion i 40.000 evra švajcarskom Karitasu da bi dodelio posao nevladinoj organizaciji Germin u kojoj je Liza Gaši bila direktor pre nego što je postala zamenica ministra.

Karitasu je do sada uplaćeno 344.000 evra, a tim slučajem takođe se bavi radna grupa za borbu protiv korupcije. Ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Elbert Krasnići osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja, jer se sumnja da je 300.000 evra nezakonito potrošeno na projekte za manjine.

Ministarka privrede i preduzetništva privremenih prištinskih institucija Rozeta Hajdari naredna je ministarka protiv koje će radna grupa voditi istragu, pod sumnjom da je zloupotrebila službene dužnosti zloupotrebom državnih sredstava, i to u vezi sa nabavkom brašna i ulja, čime je oštetila budžet.

Ministra kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulaha Čekua i još nekoliko visokih zvaničnika tog ministarstva ispitala je radna grupa za borbu protiv korupcije pod sumnjom da je to ministarstvo dodelilo ugovor za konsultantske usluge u vrednosti od više od 130.000 evra, gde je kao konsultant angažovan lokalni arhitekta za platu od 5.550 evra mesečno. Zamenik ministra za infrastrukturu privremenih prištinskih institucija Hisen Durmiši je pod istragom u vezi sa tenderom iz kojeg se povukao nakon što ga je potpisao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA