Vreme čitanja: oko 1 min.

Kurti sa Lajčakom: Vreme je bilo toplije od naše diskusije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Imao sam dug razgovor sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom na marginama 25. simpozijuma SIMI na Kritu

  • 2
Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Premijer privremenih prištinskih Aljbin Kurti sastao se sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u okviru Međunarodnog simpozijuma SIMI, koji se održava u Grčkoj.

Kurti je naveo da je sa Lajčakom imao dug razgovor o smanjenju tenzija i normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Imao sam dug razgovor sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom na marginama 25. simpozijuma SIMI na Kritu o deeskalaciji tenzija i normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ostajemo posvećeni. Vreme je bilo daleko toplije od naše diskusije", napisao je Kurti na Tviteru.

On je prethodno objavio da je otvorio panel o Balkanu zajedno sa bivšim premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom, sa kojim je, kako je naveo, razgovarao o odnosima zemalja na Balkanu, evropskim integracijama i osnovnom sporazumu sa Srbijom za normalizaciju odnosa.

Portparol vlade privremenih prištinskih institucija Perparim Krieziju izjavio je ranije da Kurti neće danas ići na sastanak u Tiranu sa premijerom Albanije Edijem Ramom, već će umesto njega ići zamenik Besnik Bisljimi.

U Tirani se danas održava neformalni sastanak lidera regiona, kojem prisustvuje i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji.

Krieziju je na Fejsbuku naveo da je Kurti pre nedelju dana dobio poziv od Rame za neformalni sastanak sa evropskim komesarom Varheljijem, na koji su pozvani i ostali predstavnici Zapadnog Balkana, ali je, prema njegovim rečima, Kurti pre nekoliko meseci za ovaj period potvrdio učešće na konferenciji u Grčkoj.

"Premijer Kurti je obavestio premijera Ramu da neće moći da ode u ovaj put jer je pre nekoliko meseci potvrdio učešće na konferenciji na Kritu, u Grčkoj, gde je panel za Zapadni Balkan tačno istog dana i u isto vreme", rekao je Krieziju.

Kurti je tokom nedavne posete Rame KiM odbio da se sa njim sastane, navodeći da bi na to pristao samo u okviru sastanka dve vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PR 1

    17. jul 2023 | 21:18

    Navalili svi na Kurtija alinon želi samo da smiri Srbe sa severa KiM,da budu lojalni domovini i ne budu pod direktivama BG ako žele da im bude bolje.

  • Nes

    17. jul 2023 | 23:43

    Sve mi liči da Kurti dobija instrukcije od Lajčeka. Jer Lajček jedno priča a drugo radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA