≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vučić posle sastanka u NATO: "Zatražili veću bezbednost i sigurnost za naš narod na KiM"

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Do sada smo imali profesionalni odnos sa snagama KFOR-a i NATO-a i nadam se da ćemo tako i nastaviti i da će vaša misija biti ostvarena u skladu sa Rezolucijom 1244", rekao je Vučić

  • 25
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg Printskrin: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Kako je istakao na početku konferencije, Vučić je zabrinut zbog razvoja situacije na severu KiM i ova poseta Briselu je veoma značajna više sa bebednosnog nego političkog aspekta.

"Prema rezoluciji 1244 NATO je odgovoran za bezbednost na Kosovu i Metohiji i zamolio sam da Kfor obezbedi bezbednost Srba", rekao je Vučić.

"Veoma sam zabrinut zbog celokupne situacije na KiM. Ne želimo da igramo igre krivca, ovo postaje sve opasnije. Pomenuli ste situaciju na severu Kosova i Metohije, ali mi to vidimo drugačije. Sve što se dogodilo je zbog lošeg pristupa Prištine jer su oni hteli da isključe Srbe iz vlasti. U isto vreme oni na različite načine hapse srpske građane i ne samo da ih maltretiraju, što veoma zabrinjava našu stranu, već ih hapse bez obzira na to gde žive. Do sada smo imali profesionalni odnos sa snagama KFOR-a i NATO-a i nadam se da ćemo tako i nastaviti i da će vaša misija biti ostvarena u skladu sa Rezolucijom 1244 - rekao je Vučić.

Ističe da različito gledamo na incidente na severu KiM, kao i da mi verujemo da sve ono što se desilo izazvano neodgovornim pristupom prištinskih vlasti.

"Ali ne samo to, bilo je i ozbiljno povređenih, odnosno upucanih Srba, i o tome nije sprovedena istraga, što nas izuzetno brine. U isto vreme postoje neosnovana i proizvoljna hapšenja Srba što je nešto što ne samo da nam smeta, već predstavlja i veliku zabrinutost za Srbe koji žive na severu KiM i za Srbe uopšte gde god da žive", dodao je Vučić.

Takođe, ukazao je da smo do sada imali veoma profesionalan i dobar odnos sa Kforom i NATO trupama na Kosovu i Metohiji.

"Sarađivali smo sa vašim ljudima na veoma odgovoran i ozbiljan način, ali Vi ste pomenuli Rezoluciju 1244 koja je napravljena u skladu sa Poveljom UN, ako pogledamo tu Rezoluciju NATO je odgovoran za bezbednost na Kosovu i zamolio bih Vas da tu bezbednost obezbedite i Srbima", poručio je Vučić.

Naveo je da je u poslednjih šest meseci najmanje šest Srba ranjeno vatrenim oružjem od strane Albanaca.

"Uglavnom od strane njihovih bezbednosnih snaga. Srećom, nijedan Albanac nije upucan niti teže povređen, što pokazuje ko šta radi", naglasio je Vučić.

"Ovo je veoma važno pitanje za nas, jer bismo želeli da održimo mir, stabilnost i takođe da zadržimo ovakav odnos odgovoran i zasnovan na poverenju i iskrenosti između NATO-a i Srbije", zaključio je Vučić.

Stoltenberg: Nastavićemo da sprovodimo naš mandat nepristrasno

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa nastavlja da osigurava bezbednost kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji.

Povodom sukoba Srba sa pripadnicima Kfora, istakao je da su napadi na misiju NATO-a na KiM neprihvatljivi. “Pojačali smo prisustvo kao reakciju na povećanje napetosti na severu. Nastavićemo da obezbeđujemo sproveđenje našeg mandata na nepristrasan način“, poručio je Stoltenberg.

"Važno je da se smanje tenzije i stoga pozivamo obe strane da to učine i uzdrže se od akcija koje bi dovele do eskalacije. Smatramo da je jedini ispravan put aktivno učešće u dijalogu u kojem posreduje EU, a podržava ga NATO. Srbija je već dugo pouzdani partner NATO-a i uvereni smo da će se angažovati u tom dijalogu na konstruktivan način", rekao je Stoltenberg.

Predsednik Vučić je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zahvalio što je pokazao spremnost da sasluša i srpsku stranu.

"Priština ne želi da uradi ništa na deeskalaciji sukoba"

Vučić je izjavio da Priština ne želi da uradi bilo šta na deeskalaciji sukoba.

"Razgovarao sam sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prisstine Miroslavom Lajčakom. Nisam optimista, nema ni razloga", rekao je Vučić medijima posle susreta sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

"Kao što sam i rekao, Priština ne želi na ozbiljan način da učini bilo šta po pitanju deeskalacije", rekao je predsednik, preneo je Pink.

On je dodao da to za nas postaje bezbednosni, a ne politički problem i zato je važno da razgovaramo sa generalnim sekretarom NATO, kao i da nema sumnje da je situacija sve napetija i teža.

Stoltenberg kaže da je važno da se tenzije spane i da pozive "obe strane" da se uzdrže od nasilja.

Prethodno je Vučić razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

"Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na primeni do sada postignutih sporazuma", napisao je predsednik na svom Instagram nalogu ''buducnostsrbijeav''.

Nakon sastanka usledile su izjave za medije.

- U pisanoj formi smo dostavili sve dokaze generalnom sekretaru NATO-a. Zatražili smo da NATO preuzme kontrolu i obezbedi život dostojan čoveka Srbima na severu KiM - rekao je Vučić na početku obraćanja.

- Pokazao sam i video snimke, na kojima su Srbi koji su optuženi i zadržani u pritvoru nisu ni za šta bili krivi - rekao je Vučić.

On je istakao da vidi želju za deeskalacijom posle sastanaka sa Boreljom i Stoltenbergom, ali da se plaši da, zbog prištinske strane, nismo na putu ka tome.

- Plašim se da nismo na putu koji bi nam garantovao sigurnost i bezbednost, nadam se da će naša molba i zahtev da urode plodom. Siguran sam da ne žele da Srbi budu proterani sa vekovnih ognjišta - rekao je Vučić.

O nevremenu u Srbiji 

Vučić je, povodom nevremena u Srbiji, poručio da se nada da nema ljudskih žrtava, a da će sve ostalo biti rešeno.

– Sve ostalo ćemo da rešimo – rekao je on.

Kako kaže, bilo je puno konkretnih poruka, dodaje da su razgovarali i o drugim temama i raznim detaljima.

"Mnogo konkretnih poruka Jensa Stolteberga"

Vučić kaže da je tokom razgovora sa generalnim sekretarom NATO bilo mnogo konkretnih Stoltenbergovih poruka.

"Razgovarali smo o mnogo detalja i o nekim drugim temama takođe", rekao je predsednik na pitanje novinara vezano za razgovor sa Stoltebergom.

Vučić je dodao da ne mora o svemu da govori i da je govorio koliko je moguće uopšteno da bi rekao šta je bila suština razgovora sa Stoltenbergom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. jul 2023 | 19:13

    NATO JE OKUPATOR SRBIJE KOJI IMA BAZU BONDSTIL I MASOVNO NAORUZAVA VELIKU ALBANIJU VRSECI GENOCID NAD SRBIMA PUNE 24 GODINE!!!

  • ARS

    19. jul 2023 | 19:40

    Ovde samo lakoveran može da veruje u iskrenost razgovora ? Prvo naoružavaju Šiptare da bi proterivali Srbe a NATO ništa nije uradio već bi verovatno ponovo bombardovao Srbe ?

  • Filip

    19. jul 2023 | 19:26

    A sta mislis da se sastanes nekad sa nekim prijateljem nase zemlje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA