Demonstracije - pritisak na kosovske Srbe

Srbi sa Kosova protest "Samoopredeljenja" doživljavaju kao sopstvenu ugroženost

  • 0

Kosovski Srbi, bilo da njihove opštine finansira Priština ili Beograd, sa zebnjom gledaju na demonstracije pokreta "Samoopredeljenje" i kažu da one predstavljaju pritisak na kosovske Srbe, objavio je radio Dojče vele.

Radio citira reči Gorana Marinkovića, poslanika Parlamenta Kosova iz Samostalne liberalne stranke (SLS) i predsednika "Komisije za prava i interese zajednica i povratak", da svaki vid demonstracija prema srpskom narodu "Srbi sa Kosova doživljavaju kao sopstvenu ugroženost".

On smatra da su zahtevi pokreta "Samoopredeljenje" za reciprocitet neopravdani i da nemaju nikakvu zakonsku osnovu.

Srećko Spasić, predsednik opštine Vitina, koju, prema radiju, finansira Beograd, demonstracije i blokadu prelaza sa Srbijom doživljava kao ugrožavanje slobode kretanja.

On veruje da su one organizovane "u dogovoru sa vlastima u Prištini", i dodaje da je "to još jedan vid pritiska da se Srbima na Kosovu smuči da žive tu", posebno jer su oni, zbog nabavke namirnica, vezani sa južnim delom Srbije i sa gradovima Vranje i Bujanovac.

Nenad Cvetković, predsednik decentralizovane opštine Parteš, smatra da te demonstracije nisu potrebne, dok predsednik opštine Orahovac, Marjan Šarić naglašava da su demonstracije "više političkog karaktera nego što se zvanično govori".

Svi sagovornici ističu da ne osećaju posledice demonstracija što se dopreme životnih namirnica ili lekova tiče. Svi, takođe, podržavaju reakciju vlade i policije Kosova na njihovom suzbijanju.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA