≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić o Srbima pritvorenim na Kosovu: Molimo Euleks i institucije da reaguju

Vreme čitanja: oko 4 min.

Gađanje će pratiti i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović

  • 24

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje pokaznim gađanjima u okviru završne faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom, u Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

- Mogli ste da vidi da su 73 pripadnika Vojske Srbije danas učestvovli u gađanju novim i modernizovanim sredstvima Vojske Srbije. Cilj je bio da se vežba a uspostavljanju koordinacije i direktne veze između dronova i naših vatrenih položaja. Mogli ste da vidite minobacače od 82 mm koji reaguju na signale koje dobijaju od dronova i tri puta brže ispaljuju svoje granate nego što bi to inače kada bismo gledali u kartu... Suština je da se uspostavi bolja koordinacija i veza koji osmatraju iz vazduha, da nađe jedinice na terenu pogađaju preciznije i tačnije - rekao je Vučić.

Istakao je da naši pripadnici nisu imali kontakt sa modernim stedstvima i da se danas videlo koliko je značajno pojačanje dronovima za srpsku vojsku.

Gađanje prate i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

- Još više ćemo da ulažemo u bespilotne letelice, do kraja godine očekujemo pristizanje dronova kamikaza, kao i drugih dronova koji služe za posmatranje i nadgledanje, ali i one koji će da nose teret. Mogli ste da vidite i nove Lazare 3M3 sa kupolama i topom od 30 mm, veliku preciznost. Modernizovani tenkovi su bili apsolutno nepogrešii. Videli ste novu modularnu pušku na kojoj možete da menjate cev. Smatramo da koristi najbolji kalibar, bolji od NATO i sovjetskog kalibra. Videli ste da su sve mete pale na udaljenosti od 400 metara, što u ovakvim vremenskim uslovima nije lako pogoditi - dodao je.

Istakao je da su sve mete pogođene u nekoliko sekundi, "osim jedne koja se zaglavila".

- Besposadna platforma Mali milo še pogodila cilj. Moramo dodatno da radimo na pouzdanosti na Malom Milošu i testiramo novu municiju jer je duplo veći domet nego što je bio. Mi imamo još onih koje su vučene, ovo su samohodne Gvozdike. Mi imamo još onih koje su vučene, ovo su samohodne Gvozdike. Mi imamo još onih koje su vučene, ovo su samohodne Gvozdike. Mogli ste da vidite i modernizovane Orlove koji su bez greške pogodili svoje ciljeve i velikom brzinom se udaljili kako bi izbegli protivavionsku vatru. Onoš što ste mogli da vidiote je da smo postavili deo pritivoklopnih sredstava na nove Hamere koje smo kupili u SAD - rekao je Vučić.

On je rekao da je prikazano i uništenje tenka na udaljenosti većoj od četiri kilometra, kao i upotreba raketne artiljerije koja je od izuzetnog značaja.

- Naš generalštab prati događaje u Ukrajini i učimo iz njihovog iskustva. Tamo se vidi strahovit značaj upotrebe raketne artiljerije. Zato ulažemo u sve sisteme kojima možemo da unapređujemo naše odbrambene sposobnosti i kapacitete. Imaćemo večeras posebna gađanja iz raketnog sistema Alas sa mogularnim ognjem. Važno je da vojnici budu obučeno na modernim sredstvima - dodao je.

Vučić je rekao da su ulaganja u vojsku ogromna i da vojska treba da bude jaka da bismo "opstali na ovom trusnom području".

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić se dotakao i situacije na KiM.

- Moja molba je međunarodnoj zajednici da što pre preostali Srbi sa KiM budu pušteni, posebno što imamo značajne dojave o njihovom maltretiranju i da teško podnose uslove u kojima se nalaze. Bilo bi tragično ako bi im se nešto dogodilo. Zato molimo euleks i međunarodnu zajednicu da reaguju i da učestvuju u spasavanju života srpskih pritvorenika. Neki od njih su u pritvoru više od godinu dana za "besmislena" krivična dela. To ne postoji nigde u svetu. Nema nikakvih razloga da drže Luneta Milenkovića, Milenka Božovića, Obrenovića i neka druga lica u pritvoru  - rekao je Vučić.

On je rekao da se nije mešao u priču o anketnom odboru kada je u pitanju pucnjava u školi "Vladislav Ribnikar" i da je za njega reč roditelja najvažnija.

O povredama trojice pripadnika vojske tokom probnog gađanja na Pasuljanskim livadama, Vučić je rekao da je jedna od pripadnika Vojske Srbije slomio ključnu kost koja mu je pritisla arteriju i da je sada u stabilnom stanju.

- Nadamo se da neće biti ozbiljnih posledica. Druga dvojica su zadobila lakše povrede i jedan je već na kućnom lečenju. To može da se desi na ovakvim vežbama. Danas nije bilo povreda, ali može neko da bude povređen, da pogine. Ovo je vojska. Ovi momci nisu manekeni, oni su spremni na to - rekao je predsednik.

On je dodao da je protiv toga da se rade kontejneri za vojnike da bi bili zaštićeni od nevremena.

- Ako vojnika ne možemo da stavimo u šator i logorske uslove, hoćemo sutra svuda na nekom teškom terenu da vučemo te kontejnere? Top je vojska, to je svakodnevica za ove ljude, zato će da imaju značajno veća primanja nego svi drugi. Biće nagrađeni za trud i teške uslove rada - pitao je Vučić.

Pokazno gađanje organizovano je u okviru završne faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom.

Brigadni general zamenik komandanta Kopnene vojske Slađan Stamenković naveo je da u okviru gađanja učestvuje 743 pripadnika VS sa 56 ključnih sredstava ratne tehnike. On je rekao da je u prethodne dve nedelje izvedena obuka na modernizovanim naoružanjem, da je deo obučavanja izveden i u noćnim uslovima, a da će današnja vojna gađanja pokazati obučenost i spremnost rukovanju oružjem i tehnikom koja su im na raspolaganju.

Nakon vežbe, planirane su izjave za medije.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: Ulažemo mnogo u naoružanje jer želimo da odvratimo svakog od agresije na našu zemlju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    25. jul 2023 | 17:41

    Bolje da je ta vojska upućena da pomogne u pokrivanju domova nestećnika koji su pretrpeli ogromnu štetu u nevremenu a ne da se igraju rata na Pasuljanskim livadama na + 38.

  • haj

    25. jul 2023 | 17:32

    haha glupirajnje

  • Goran

    25. jul 2023 | 18:19

    Gospode,dokle vise ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA