Kacin: Srbija mora da bude suštinski decentralizovana

Decentralizacija Srbije važna je za Vojvodinu i naročito za nedovoljno razvijene i demografski ugrožene regione. Srbija će od 2014. godine do 2020. godine imati na raspolaganju oko 1,5 milijardi evra iz evropskih IPA fondova

  • 1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas u Briselu da Srbija mora da bude suštinski decentralizovana zbog razvoja svojih regiona i da bi iskoristila evropske fondove koji joj stoje na raspolaganju.

Kacin je na sastanku sa novim gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem i potpredsednikom Skupštine Vojvodine Milivojem Vrebalovom istakao da će Srbija od 2014. godine do 2020. godine imati na raspolaganju oko 1,5 milijardi evra iz evropskih IPA fondova.

Objasnio je da u tu sumu ne ulaze niskokamatni zajmovi Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Srbija mora da iskoristi taj novac ako želi da razvije svoje regione u kraćem i srednjem roku, i zaustavi sistemsku emigraciju iz siromašnih opština - rekao je Kacin, a navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka sa Perišićem i Vreblovim.

Kacin je podržao njihove napore da Niš i Vojvodinu aktivno uključe u proces evropskih integracija Srbije.

- Njihov proaktivan pristup je neophodan kako bi se lokalne vlasti osposobile i stekle potrebna znanja za korišćenje EU sredstava - rekao je Kacin.

Kacin je naveo da je decentralizacija važna za Vojvodinu i naročito za nedovoljno razvijene i demografski ugrožene regione Srbije.

- Decentralizacija je potrebna zbog efikasnijeg upravljanja i smanjenja troškova birokratije, ali i zbog evropskih fondova koji stoje na raspolaganju Srbiji - rekao je Kacin.

Dodao je da će ti fondovi moći da se iskoriste samo ako lokalne vlasti budu znale kako da naprave i sprovedu projekte i da je zato neophodno uvođenje zakonskog okvira koji obezbedjuje modernu i decentralizovani državu.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bendz wind

    9. oktobar 2012 | 23:57

    Ima'l ko 'dosapnuti' Kacinu -idiotu da prestane dijeliti lekcije i svoje upute sta Srbija more, treba, i sl. Pravo austrougarsko njuskalo-potrcakalo-konjusar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA