≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Barać: Poseta Srpske liste SAD izuzetno važna, upoznaće ih sa situacijom na KiM

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na pitanje da li SAD polako menjaju svoj stav prema Prištini, Barać je rekao da je tzv. Kosovo "američko čedo"

  • 6
Igor Simić, Srpska lista Foto: Tanjug, dopisništvo KIM

Politički analitičar Srđan Barać izjavio je danas da je poseta delegacije Srspke liste (SL) Vašingtonu izuzetno važna jer će, kako je rekao, oni upoznati domaćine sa pravom situacijom na KiM.

Barać je za Tanjug ocenio da, kada bi građani SAD i evropskih zemalja znali kakva je prava situcija na terenu, izvršili bi pritisak na svoje zemlje da promene politiku prema KiM.

"Trenutno se dešava humanitarna katastrofa i etničko čišćenje na KiM. Ukoliko bi tu poruku predstavnici SL uspeli da prenesu do šireg auditorijuma, ja mislim da bi to imalo ogroman diplomatski značaj i da bi to pomerilo sa mrtve tačke situaciju u kojoj se nalazimo dugo", rekao je Barać.

Dodao je da funkcionerima u tim državama postaje jasno koliko je situacija na terenu opasna i teška, ali ne i njihovim biračima, i da je zato takva diplomatska ofanziva izuzetna važna da bi i oni spoznali situaciju na terenu.

"Srpska diplomatija je uradila mnogo u poslednje vreme da bi podigla ugled Srbije i Srba u svetu, s obzirom na to da su u prošlosti Srbija i srpski narod predstavljani kao remetilački faktor za ceo region. Srbija i ceo srpski narod su u proteklom periodu radili vrlo marljivo i strpljivo ne bi li promenili takvu sliku", ocenio je Barać.

Na pitanje da li SAD polako menjaju svoj stav prema Prištini, Barać je rekao da je tzv. Kosovo "američko čedo", da su uložili su mnogo truda i novca da stvore tu "lažnu državu" i da je rano govoriti o tako nečemu.

"Možemo biti surovo realni i primetiti da se njihov odnos menja i da je njihov odnos sve češće blag prema Beogradu, a sve češće prevaspitački prema Prištini. To još uvek ne znači da su oni odustali od tog projekta i da ta tzv. država bude nezavisna i tu se naši interesi mimoilaze", ističe Barać.

Međutim, dodaje, zajednička stvar koja vezuje SAD i Srbiju su evropske integracije.

"SAD su zainteresovane da u ovom regionu bude mir, da postoji trgovinska razmena i privredna saradnja. Smatraju da će tako ceo region biti bliži EU", ističe Barać.

On smatra da je glas Srba sa KiM ciljano bio ugušen i da nije mogao da dopre do svetskih medija i centara moći koje donese odluke.

"Sada su posete zvaničnicima te tzv. države Kosovo suspendovane i zato je ta poseta još važnija. Pored toga što će se čuti naš glas, njihov se neće čuti", konstatuje Barać.

Kako je rekao, veoma je mudro što je Srbija angažovala prestižne lobističke kuće iz SAD.

"Visoki zvaničnici Klintonove administracije sada rade na podizanju ugledu Srbije i srpskog naroda i to je vrlo važno. Taj pokajnički momenat može da bude snažan ukoliko su shvatili koliku su grešku napravili 1999. godine, pa nakon toga, kao i pre nekoliko meseci kada su dozvolili da se vrše takvi zločini i nasilje nad Srbima na KiM. Ako neko takav lobira za Srbiju i ističe momenat greške koju su napravili, mislim da će to doprineti značajno", rekao je Barać.

Dodao je da to lobiranje mora da prate i ekonomske aktivnosti i da lobističke kuće imaju značajne mogućnosti da ukažu američkim kompanijama kako je u Srbiji popravljen privredni ambijent.

"Imamo veću trgovinsku razmenu sa Crnom Gorom ili Severnom Makedonijom nego sa SAD i mislim da će to biti jak argument privrednicima u SAD da u Srbiji imaju prostora da sarađuju i naprave profit", rekao je Barać.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    29. jul 2023 | 16:32

    Скота представља на КиМ Српска листа? Ни 5% Срба на окупираном космету им не верује и неће гласати за њих

  • PR 1

    29. jul 2023 | 16:23

    Neka posete SAD da vide kako zapad izgleda,kako funkcioniše demokratska država a ne samo direktive BG da izvršavaju.

  • Carica Sveta

    29. jul 2023 | 17:01

    Podrška Srpskoj listi. Odlično je što su predstavnici Srba na KiM otišli u posetu SAD. Mir, privredna saradnja, ali i zaštita elementarnih ljudskih prava Srba koji žive na svojim ognjištima jesu prioritet. Dobro je da američki zvaničnici , ali i njihovi birači budu upoznati sa stvarnim stanjem na terenu. Deset godina ZSO nije formirana. Iako je u Briselu garantovana i usaglašena. I potpisana od tri strane. A jedna strana je EU. Nije Ketrin Ešton predstavljala sebe, već Brisel. A poslednje dve godine u nizu su postale paklene za Srbe zbog jednostranih akcija vlasti u Prištini. Uz korišćenje sile, represije, svakodnevno maltretiranje i kršenje čak i CEFTA sporazuma koji definiše i omogućava neometanu privrednu aktivnost. Vreme je za vraćanje na fabrička podešavanja. A ne na stalno gašenje kriza i požara. Na funkcionisanje u modu tzv kriznog menadžmenta. To je isuviše postalo opasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA