Vreme čitanja: oko 2 min.

Đukić Dejanović: Prioritet je suzbijanje nasilja u školama, od januara veće plate za prosvetne radnike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đukić Dejanović je istakla da status prosvetnih radnika, kao i komunikaciju sa njima, smatra veoma važnim i da se prosvetnim radnicima mora obezbediti veći autoritet

  • 9
Slavica Đukić-Dejanović Foto: Milena Đorđević

Ministarka prosveteSlavica Đukić Dejanović izjavila je da će joj prioritet u radu biti suzbijanje svih oblika nasilja i navela da je pri kabinetu premijerke formiran tim koji na tome predano radi, a da će deo za koji je Ministarstvo prosvete zaduženo biti vezan za savetodavni rad.

- Već tokom leta svi roditelji, učenici i nastavnici koji imaju potrebu za stručnim savetovališnim radom u školi, mogu naći stručne timove koji će im pomoći. Jedinice lokalne samouprave, lekari, mediji, pedagozi, psiholozi, nastavnici, predstavnici učeničkih parlamenata, roditelji takođe, zajedno moraju da rade na prevenciji - rekla je Đukić Dejanović u intervjuu za današnju "Politiku".

Prema njenim rečima, 1. septembar će u obrazovnim ustanovama biti prožet osećanjem sete, tuge i dostojanstva za one koje smo izgubili u masovnim ubistvima, ali i obaveze da se u ime njih radi na tome da školstvo bude bolje.

Đukić Dejanović je istakla da status prosvetnih radnika, kao i komunikaciju sa njima, smatra veoma važnim i da se prosvetnim radnicima mora obezbediti veći autoritet.

- Ujedno, njihov materijalni položaj mora biti bolji. Videće se koje su realne mogućnosti i koliko se mogu povećati zarade. Za sada su procene vlade da to može biti 5,5 odsto povećanja plata za zaposlene u obrazovanju već u septembru, a januarska plata će im biti uvećana za 10 odsto - rekla je ministarka.

Dodala je da će se čuti i glas sindikata i njihova očekivanja, ali uzeti u obzir i realna procena finansijskih mogućnosti.

- Spremna sam da stanem uz prosvetne radnike, ali treba prihvatiti i realnost - naglasila je ona.

Odgovarajući na pitanje šta u školama u Srbiji nedostaje, Đukić Dejanović je rekla da nedostaju programi za znanja dece o mentalnom i reproduktivnom zdravlju, seksualnom obrazovanju, zbog čega se deca o tome najviše informišu preko žute štampe, od vršnjaka i putem društvenih mreža.

- To nije kompetentna informacija. Zato mislim da i to mora da bude jedan od naših bitnih zadataka u narednom periodu - kazala je ministarka.

Kada je reč o besplatnim udžbenicima, koje sada dobijaju đaci u Beogradu, i mogućnostima da tako bude i u celoj zemlji, rekla je da Ministarstvo prosvete radi na tome da se za decu koja imaju posebne socijalne potrebe, iz budžeta izdvoji novac za besplatne udžbenike.

- Naša sugestija će biti data lokalnim samoupravama da slede primer Beograda gde god je to moguće - rekla je Đukić Dejanović.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA