≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vučić obišao novoizgrađeni vrtić "Srbija" u Srpcu: Nikada se nećemo odreći svog naroda sa druge strane Drine

Vreme čitanja: oko 6 min.

Predsednik danas i sutra u Republici Srpskoj, prisustvuje obeležavaju "Oluje"

  • 12
Aleksandar Vučić u Srpcu Foto: Tanjug/Srna/Borislav Zdrinja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Republici Srpskoj danas je obišao novoizgrađeni vrtić u Srpcu. Vrtić nosi naziv "Srbija".

Prema rečima predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ovaj vrtić je nešto najbolje što može da ponude deci i vaspitaćima.

- Ja mogu da svedočim o ljubavi predsednika Vučića prema srpskom narodu i Republici Srpskoj. Ima mnogo izazova koje ćemo rešiti. Verujem da ovo nije jedini ni zadnji projekat - rekao je Dodik zahvalivši se pritom Vučiću.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas su dočekala deca iz opštine Srbac tokom obilaska vrtića u izgradnji. Deca su izvela pesmu "Mi smo deca neba", a nakon izvođenja pesme, predsedniku Srbije su uručila poklone u vidu uramljenih radova.

U obilasku su i premijeri Srbije Ana Brnabić i Republike Srpske Radovan Višković, član predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i ministri u Vladi Srbije Siniša Mali i Nikola Selaković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija nikada neće odreći svog naroda u Republici Srpskoj i da će nastaviti ekonomski da joj pomaže.

Vučić: Isti narod sa dve strane Drine

Nakon obilaska radova na izgradnji vrtića u opštini Srbac u Republici Srpskoj, Vučić je okupljenim gradjanima rekao da smo jedan isti narod sa dve strane Drine.

- Jedan smo narod, isti smo narod samo sa dve strane Drine. To su nam radili decenijama trudeći se da od jednog naroda naprave dva naroda. Naše je da ne tražeći ništa tuđe, poštujući integritet BiH, poštujući sve što hoće, ali ono što nećemo da se odreknemo nikada je da pripadamo istom rodu, da imamo isti srpski jezik, isto srpsko ćirilično pismo, istu veru, i na kraju krajeva da moramo da budemo jedni uz druge uvek", poručio je predsednik Srbije.

Rekao je da je ponosan što u Srpcu mogu da pokažu nešto malo što je Srbija tu radila i uložila, ali da je sa rukovodstvom RS imao ne lake, duge, otvorene i iskrene razgovore.

- Nije nam laka ni jednostavna situacija, ni za koga, zbog sve težih pritisaka kako na Srbiju tako i RS, zbog sve teže situacije u Ukrajini.

Ono što je važno da znaju ljudi u RS da će Srbija uvek da poštuje međunarodno javno pravo, ali se nikada neće zaboraviti, niti odreći svog naroda. Nikada više neće biti blokada na Drini, nikada više neće biti sklanjanja glave u stranu kada se govori o položaju našeg naroda i borićemo se. Borićemo se da budemo svoji na svome, da opstanemo, da sačuvamo svoje ime i prezime ne dirajući nikoga", rekao je Vučić.

Dodao je da ekonomska situacija, u uslovima ratnih sukoba u Ukrajini, uz sve političke pritiske, nije jednostavna.

- Daćemo još značajniju ekonomsku podršku u budućnosti RS, jer znamo da će biti glavni udari da se pokaže da RS ne može da opstane, te da je potrebno da neko drugi, spolja veliki, da ne znam šta učini kako bismo morali da molimo i da pri tome činimo velike političke ustupke. U skladu sa time, Srbija će uvek pomagati svom narodu i RS", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da nema ništa protiv toga ako neki drugi hoće u Srbiji da pomažu Bošnjake.

- Mi smo radosni da oni svoje objekte nazivaju "BiH", da ih nazivaju "Hrvatska". Samo neka ulažu u Srbiju, svi su dobrodošli. A mi ćemo nastaviti da ulažemo u RS i niko ne može da nas spreči u tome, i niko ne može da nas spreči da, poštujući BiH, uvek volimo RS", istakao je Vučić.

Vučić: Sanjam o tome da ostanem upamćen da sam sačuvao narod od rata

Vučić je rekao da je očigledna nemačka propagandna mašinerija da je njegov san stvaranje "velikosrpskog sveta i Velike Srbije" i poručio da sanja o tome da ostane upamćen po tome da smo uspeli da sačuvamo narod od rata.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što Martin Kesler piše da ruski predsednik Vladimir Putin na diplomatskoj sceni pokušava svim snagama da pridobije na svoju stranu zemlje koje se nisu jasno izjasnile u ukrajinskom ratu, te da "moskovska medijska mašina punom parom širi propagandu", kao i to što "Rajniše post" - DW piše da vidi Putina kao uzor i sanja o velikosrpskom carstvu.

- U savremenom svetu svako ima pravo da kaže šta mu je volja. Kada govorite o ruskoj propagandnoj mašineriji - super, siguran sam da postoji, a šta je ovo nego nemačka propagandna mašinerija", rekao je Vučić.

- Što lažete da mi je san stvaranje 'velikosrpskog sveta i Velike Srbije', pošto ne možete da dobijete moju izjavu takvu, niti pokažete kroz dela da sam to učinio onda analizirate moje snove'', zapitao je Vučić.

- Sanjam da ostanem upamćen po tome da smo uspeli da sačuvamo narod od rata, a da ne bacimo pod noge nijedan od vitalnih nacionalnih i državnih interesa - naglasio je Vučić.

On se zahvalio građanima Srbca na veličanstvenom dočeku.

- Iako izgleda da sam strog i mrgud, srce mi je puno kada vas vidim u ovolikom broju - poručio je Vučić okupljenim ljudima.

Dodik: Najvažnije nam je da Srbija ne zaboravlja Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zahvalnost Republici Srbiji i njenom rukovodstvu što osećaju i pomažu Republiku Srpsku.

- Nama je ta podrška važna i zbog materijalnih sredstava i zbog osećaja da pomoć dolazi iz Srbije - rekao je Dodik i naglasio da im je u nekim trenucima važniji osećaj podrške.

Dodik je Vučiću zahvalio na podršci i projektima koje Srbija realizuje u Srpskoj i što će zahvaljujući inicijativi koju je Vučić pokrenuo, u svakoj opštini u RS imati jedan od projekata koji će omogućiti vidljivo prisustvo Srbije.

- Drago mi je što ovde u Srbcu pravimo vrtić i treba da ga završimo. To će biti nešto što će ostati stalno i nešto najbolje što možemo ponuditi deci, vaspitačima i roditeljima. To je nešto iza čega stoje Srbija i Republika Srpska - rekao je Dodik.

Stalno prisustvo Srbije omugućava da smo zajedno, kazao je on i dodao da može da svedoči o ljubavi predsednika Vučića prema Srpskoj i srpskom narodu.

- U svim izazovima i problemima, koji postoje u svakom danu, nije zaboravljena Republika Srpska i to je najveća i najvažnija vest za nas - rekao je Dodik i naglasio da Srbija i RS nastavljaju dalje da rade i grade.

Naglasio je da ima mnogo izazova u kojima stojimo zajedno, ali ćemo ih rešiti. Srbija je na osnovu sporazuma o specijalnim i paralenim vezama, od 2014. godine uložila u Srpsku više od milijardu evra.

Dodik je naglasio danas da će opremanje vrtića ''Srbija'' u Srpcu, izgrđenog uz podršku Republike Srbije, biti završeno za 60 dana, kada oprema stigne. Vrtić ''Srbija'', koji svedoči o zajedničkim naporima Srbije, RS i opštine Srbac, imaće 1.700 kvadrata i posebnu sportsku dvoranu za malu decu, rekao je Dodik novinarima.

- Danas se ovde u Srpcu vidi da zajednička ulaganja imaju smisla - naveo je predsednik Republike Srpske.

Vlada Republike Srbije pomogla je izgradnju vrtića od 1.700 kvadrata sa 850.000 maraka. Ukupna vrednost radova do sada je 2,1 milion maraka. Završetak izgradnje vrtića i primanje dece očekuje se na proleće naredne godine.

Podsetimo, predsednik je danas posetu Republici Srpskoj počeo obilaskom veličanstvenog manastira Osovica, u društvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i patrijarha Porfirija.

"Zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i svedok naše preteške sudbine i istorije na ovim prostorima, ovaj manastir je centar okupljanja vernog naroda i očuvanja našeg identiteta kroz vekove", objavio je Vučić na Instagram nalogu budućnostsrbije.av.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA