≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić: Srbija će se ponašati kao da sankcije prema rukovodstvu Republike Srspke ne postoje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nakon sastanka biće održana i konferencija za novinare predsednika Srpske Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 32

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano je dočekao predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. 

Ispred zgrade Vlade Srpske postavljena je počasna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.  Nakon toga su usledili sastanci i sednica Saveta za saradnju.

Potpisan ke i Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena Jasenovačkim žrtvama Gradina i Beograd.

Nakon sastanka na konferenciji za novinare, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da Srbija i Republika Srpska imaju najjaču moguću saradnju koja nije usmerena ni protiv koga.

On je podsetio da su danas posetili Petrovačku cestu, za koju niko nije odgovarao.

- Drugima ne smeta naše pravo da obeležimo sećanje na žrtve - naveo je Dodik i dodao da neki u Sarajevu misle da su zaduženi za celu BiH, što nije slučaj.

Dodik je rekao da je siguran da je Srbija prijatelj svima u Bosni i Hercegovini, koja ne može ostati izvan Dejtonskog okvira.

- Razgovarali smo o mnogim temama, zajednička sednica Vlade je održana - rekao je Dodik i podsetio da su neki projekti već realizovani.

On je istakao da Republika Srpska podržava inicijativu Otvoreni Balkan.

Vučić se na početku obraćanja u ime cele delegacije zahvalio rukovodstvu Republike Srpske na dočeku.

- Posebno vama, predsedniče Dodik, znam koliko ste truda uložili - kazao je Vučić.

- Republika Srbija poštuje povelju UN, u skladu sa tim Srbija je poštovala i poštuje i poštovaće sve norme Dejtonskog sporazuma, kao temelje BiH - istakao je Vučić i dodao da je veoma važno da na isti način kao što Srbija poštuje integritet BiH, ona treba da poštuje integritet Republike Srbije, a što nije bio slučaj u Savetu Evrope.

Vučić je istakao da mi poštujemo žrtve svih drugih naroda, ali da to ne znači da smo spremni da zaboravimo da postoje i srpske žrtve.

Kako kaže, Republika Srbija smatra da politika sankcija uvek proizvodi pogrešne efekte, te da sankcije Republici Srpskoj smatra neadekvatnim.

- Republika Srbija odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Za nas sankcije ne postoje - istakao je Vučić i dodao da su osobe prema kojima su uvedene sankcije dobrodošle u Srbiji.

Mi želimo da imamo najbolje odnose sa svim narodima koji žive u BiH. Naša ideja je Otvoreni Balkan. Za nas je važno da pomognemo svim opštinama kojima možemo.

Vučić je rekao da u Beogradu do skor nismo imali ulicu posvećenu jasenovačkim žrtvama.

- Imali smo politiku da se svima dodvoravamo - kazao je Vučić i dodao da to više nije slučaj, kao i da je Srbija spremna da pruži pomoć i podršku opštinama i van RS, u Federaciji BiH.

Vučić je istakao da je za nas važno da razgovaramo i sa ljudima u Sarajevo, o izgradnji puteva, pruge.

- Za nas je važno, pošto je BiH visoko kotirana kao partner Srbije, da nastavimo i sa uvozom i sa izvozom - rekao je Vučić.

Vučić je upitao zbog čega bi nekom smetao konzulat Srbije u Bijeljini.

- Hvala svima na gostoprimstvu. Savet ćemo zakazati u oktobru mesecu u Srbiji. Večeras će biti nevreme, u Prijedoru imamo obeležavanje Dana sećanja - izjavio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara o kreiranju srpskog sveta Vučić je rekao da danas ima nesnosne bolove i izvinio se što sporije odgovara, te da su danas posetili Petrovačku cestu, mesto gde su deca pobijena i da je on samo rekao da "Nećemo okretati leđa srpskom narodu", a da je u hrvatskim medijima objavljeno "Vučić preti".

- Čime preti? Šta je pretnja? Zašto sam ovo ispričao? Mogu ja milion puta da ponovim da poštujemo Dejtonski sporazum, oni koji žele sebe da predstave jakima, moraju da pokažu da iza Dodika stoji Beograd... Kažu da stojim sa puškom. Gde je ta puška - upitao je Vučić i dodao da će nastaviti da lažu jer njega moraju predstaviti kao monstruma i da se kreira politika velike Srbije.

Vučić je rekao da je umesto da se povezujemo potrebno voditi kampanju besmisla i laži.

- Ja sam srećan, zadovoljan, kad se putevi rade. Što Sarejevo ima potrebu da kaže "Vučićevi smešni", onda nije smešno kad Vučić kaže koliko se izgradilo... Ničeg racionalnog, nikakve činjenice. Imam nesnosne bolove jer imam problem sa nervom, a ne što sam lud, kako bi neki da me predstave - kazao je Vučić.

Vučić je onima koji ga optužuju da ima pušku upitao što prave neprijatelje tamo gde ih nema.

- Dogovorili smo da poštujemo BiH i ne dozvolimo uništenje Republike Srpske. Šta je tu problem - upitao je Vučić.

Dodik je rekao da Bećirović ne shvata da su oni trećina, te da jedino žele da se dočepaju stranog ambasadora i da optuže Srbiju, Republiku Srpsku.

- Sarajevski političari ne poredstavljaju BiH, ako nemaju mandat - istakao je Dodik i dodao da je suština "Ne daj Srbiji da bude jaka".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    4. avgust 2023 | 14:02

    Republička Srpska ponos svih Srba,nek je večna!

  • BG 1

    4. avgust 2023 | 13:56

    Odavno nismo ih zajedno videli i obraćanje naciji,ovo će biti za istoriju i početak zajedničkog života.

  • Hogar

    4. avgust 2023 | 14:59

    RS PRIPOJITI SRBIJI.....NEPRIJATELJI HOCE DA NAS OTUDJE..NECE MOCI NIKAD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA