≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vučić: 30 dana bolovanja bez komisije, vozom od Beograda do aerodroma za 20 minuta

Vreme čitanja: oko 6 min.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jasno da smo na dobrom putu, imamo pristojne predikcije i stope rasta

  • 67
Aleksandar Vučić Ana Brnabić obraćanje javnosti Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić održali su konferenciju za novinare u Palati Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jasno da smo na dobrom putu, imamo pristojne predikcije i stope rasta.

- Inflacija je konačno počela da pada i da ide u dobrom smeru da bi do kraja godine završila na manje od 9 procenata. Osim plata i penzija obezbedićemo da rastiu većom brzinom, predvideli smo mnogo projekata za izgradnju škola, vrtića, puteva... Danas smo se pojavili pred vama zato što je reč o izmenjenom planu, za 2027. godinu. predstaviću vam ambiciozne planove. trebaće nam mnogo dobrovoljaca, da cela Srbija radi za to. Beograd nećete moći da prepoznate, biće jedan od najlepših gradova na svetu, ne samo u Evropi. U ovom trenutku nismo zaustavili ni jedan projekat putne infrastukture - rekao je Vučić.

Auto-put Beograd - Zrenjanin, pruge

Vučić je najavio da ovih dana kreće izgradnja brze pruge na delu od Niša do Brestovca.

- Uskoro treba da potpišemo i ugovor za izgradnju autoputa od Bačkog brega do Kikinde. Bilo planirano da se uradi auto-put do Nakova, ali da će biti urađen do Srpske Crnje, graničnog prelaza sa Rumunijom. Biće izgrađen i auto-put od Beograda do Zrenjanina. Brzo će biti završena i brza pruga od Novog Sada do Subotice, a kada Mađari budu završili svoj deo, moći da se stigne od Beograda do Budimpešte za samo dva sata i 40 minuta, a od Novog Sada do Budimpešte za dva sata i neki minut preko.

- Idemo i u izgradnju brze pruge prema Nišu i dalje, što je veoma važno za razvoj Niša i ovih dana, kreće i gradnja deonice Niš - Bredstovac od 23 kilometra, ali radićemo i prugu od Niša do Dimitrovgrada sa obilaznicom oko Niša", rekao je predsednik. Naveo je da će se graditi i obilaznica oko Kragujevca i dodao da će država pomoći da se završi izgradnja Gradske tržnice u tom gradu.

- U svim 28 gradova, izdvojte Beograd, uradićemo 100 plus fasada po gradu, kad je EXPO u pitanju, u naredne manje od tri godine. Uvešćemo dekorativno svetlo, napraviti ih privlačnijim.

Sve mora da bude gotovo do kraja 2026.

- Da pozovemo sve ljude, stručnjake da nam pomognu u ogromnom poslu, jer 1. decembar 2026. moramo da dočekamo potpuno spremni, dakle sve moramo da završimo pre kraja 2026, moramo da damo ljudima ključeve da mogu da uđu u svoje paviljone. Ovo će biti ogroman, kvantni skok za našu ekonomiju, rastu, ubrzanju povećanja plata, penzija, svega drugog.

On je kazao i da su program Srbija 2020-2025 mnogi nazivali bajkom i šarenom lažom i da nisu verovali da prosečna plata može da bude više od 1.000 evra, a prosečna penzija 450.

- Na dobrom smo putu i uprkos problemima i inflacija će biti 12,5 odsto, to je procena koja će biti objavljena 11. avgusta. Osim plata i penzija koje će većom brzinom da rastu, predvideli smo i mnogo projekata o izgradnji škola bolnica, puteva. Srbija je zemlja koja najviše gradi i planira.

Predsednik je pokazao kako izgledaju projekti koji treba da se završe do 2027. godine kada će biti održan EXPO u Srbiji.

Predsednik je pokazao mapu kako će izgledati deo gde će se nalaziti paviljoni za EXPO 2027. Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026 - istakao je Vučić, a potom pokazao četiri ugovora koja moraju da se urade.

- Prvi ugovor je linijska infrastruktura, dva je ugovor za radove i iskop terena. Novi sajam i objekti za specijalizovanu izložbu EXPO2027. prostiraće se na 25 hektara i dodatno će imati 1.500 stanbenih jedinica.

Otvaranje Prokopa u oktobru

Predsednik je i pokazao kako će izgledati lokacija kod starog sajma.

- Tu ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa halom 1 da uradimo - rekao je Vučić.

- U oktobru ćemo otvoriti velelepnu železničku stanicu u Prokopu, odakle će moći do aerodroma da se stigne železnicom za 15 do 20 minuta, a za pola sata do nacionalnog stadiona i EXPA, vozovi će se kretati 120 km/h.

- Nadam se da će pre kraja 2028. godine biti otvorena prva linija metroa u Beogradu i zato ćemo radove na metrou imati na svakom koraku u narednom periodu.

- Beogradska autobuska stanica biće gotovo do 2025. godine, kada će biti gotova i nova železnička stanica Novi Beograd.

- Kod Muzeja savremene umetnosti na Ušću izgradićemo Prirodnjački muzej, koji će imati dva miliona artifakata, tu ćemo napraviti četvrt kulture ili muzejsku četvrt. Kod hotela "Jugoslavija" gradićemo veliki akvarijum.

- Računali smo oko 12 milijardi evra za sve. Mislimo da ćemo sve ovo uspeti da uradimo. Želimo da EU zajedno sa nama učestvuje, da zajedno pristupimo svemu tome.

- Uz sve probeleme koje ima Nemačka će biti uvek u prvih 10 zemalja sveta, imaju najsnažniju industriju i za nas je dobro da ona bude što uspešnija, što ona brže krene napred, to je bolje za Srbiju - rekao je Vučić.

- Pismo nekih evropskih zvaničnika samo formalno je adresirano na mene, ali je upereno protiv Srbije, a moja krivica je što se zalažem za Srbe u regionu i što ne želim da priznam Kosovo... Ponosan sam na imena koja su pisala to pismo, ali sam ponosan i na to što tu nema nekih imena

Vučić je na novinarsko pitanje kada će biti izbora u Beogradu koje traži opozicija, rekao da mu niko nije tražio beogradske izbore.

- Niko nije tražio beogradske izbore, nudio sam ih 50 puta, a da li će biti samo beogradski to ćemo da vidimo, to nije fontana želja i za to nisu potrebne nikakve demonstracije

Na pitanje o mogućim ostavkama u Bačkoj Palanci, posle smrti penzionera i deteta jer su strujni kablovi visili više od dve nedelje posle nevremena, Vučić je rekao "Da, sagledaćemo sve zahteve građana, ali ne onih profesionalnih demonstranata".

- Ministarka Grujičić je u pravu kada predlaže da bolovanja duža od 15 dana treba da odobrava komisija, a važno u tom predlogu je da se to neće odnositi na onkološke i neke druge bolesnike.

Brnabić: Do sad smo isplatili 24.200.000 dinara zbog nevremena

Prema rečima Ane Brnabić, premijerke Srbije, 63 lokalne samouprave proglasile su vanredne situacije posle nevremena koje je zadesilo Srbiju tokom maja i juna.

- 24.200,000 dinara je do sada isplaćeno usled dejstva poplava u maju i junu, Još imamo 308 zapisnika koja su trenutno na verifikaciji pa očekujemo dodatne isplate stanovništvu. 21 lokalna samouprava još nije dostavila dokumenta na verifikaciju, pa apelujemo na njih da dokumenta pošalju što pre.

- Vrtiće u Ćupriji i Aranđelovcu moramo u potpunosti popraviti. Prioritet su stambeni objekti i škole, vrtići, kako smo ranije i naveli.

- Krenuli smo ubrzano da se pripremamo za EXPO 2027 u Beogradu, predstavićemo Srbiju kao zemlju novih tehnologija. Fokus je na autonomnoj vožnji, to jest na vozilima bez vozača. Drugi fokus je Bio 4 kampus. Treći fokus su naučno-tehnološki parkovi, nastavljamo sa izgradnjom, fokus je na Niš, Čačak i Kruševac. Četvrti fokus, nastavljamo da ulažemo u Kragujevac. Peti fokus razvoj veštačke inteligencije.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić zapalio sveću u kapeli na Petrovačkoj cesti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA