Vreme čitanja: oko 2 min.

Ivan Stoilković o poseti Aljbina Кurtija Severnoj Makedoniji: "Sve više podseća na tempiranu političku bombu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz toga je izvukao i određene zaključke

  • 2
Ivan Stoilković Foto: Privatna arhiva

Predsednika Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i narodnog poslanik u Sobranju Ivana Stoilkovića izjavio je da dani Aljbina Kurtija u Severnoj Makedoniji samo su potvrdili da on sve više podseća na tempiranu političku bombu u temelje regionalne saradnje i stabilnosti, i iz toga treba izvlačiti odgovarajuće zaključke.

"Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže trag. Ova stara izreka u ovom trenutku savršeno opisuje političku situaciju nastalu nakon nenajavljene, nediplomatske i na svaki način neodgovarajuće i neuobičajene posete Aljbina Kurtija Makedoniji, kako po postupcima, tako i po porukama domaćoj javnosti, regionu, pa ako hoćete i šire.

1. Pritisak kojem je inače izloženi makedonska država i narod, posle posete Aljbina Kurtija proizveo je snažnu homogenizaciju makedonskog naroda koji je sve manje spreman da veruje u šarene laži. Niko više ne može da se skriva iza besmislenih izgovora međunarodne zajednice, niti iza friziranih izjava albanski političara. Još jedan prvo potajni, a sada brutalni udarac na makedonsku istoriju i isto tako potajni, a sada otvoreni poklič Velikoj Albaniji itekako je uticao na sveukupno raspoloženje makedonskog naroda.

2. Ustavne promene kao neizostavna tema političkog života Makedonije posle posete Aljbina Kurtija izgubile su svaki smisao i dopunski utvrdile i potvrdile pozicije makedonskih građana koji u nešto više od 80 procenata ne žele da pristanu na ucene i diktat koji dolazi iz Bugarske. Dali je Kurti ovom provokativnom posetom smišljeno (po nalogu) ili slučajno (iz ludosti) sahranio u ovom trenutku ustavne promene, verovatno nikada nećemo saznati.

3. Kada u političkom životu nema teme ustavnih promena gubi se svaki smisao postojanja parlamentarne većine, bivši komunisti (Socijal demokratski savez Makedonije – Kovačevski) i marksisti lenjinisti (Demokratska unija za integraciju – Ali Ahmeti), koji su na agendi mali samo tu, jednu jedinu temu. Činjenicu da se radi o najkorumpiranijoj Vladi u makedonskoj istoriji i Vladi koja u svim segmentima društvenog razvoja beleži neuspehe ne treba posebno spominjati. Svi ovi događaji otvorili su i dali novi život temi brzog održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

4. U sveukupnoj političkoj kalakurnici bez ijedne lepe vesti, Bogu hvala pa je, pre svega zaslugom Кurtija, do kraja ogoljena svealbanska velikoalbanska politika u regionu i što je došlo do podela unutar bloka albanskih partija, ali bez iluzija, samo u nadmetanju ko će biti radikalniji u svojim izjavama", zaključio je Stoilković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PR 1

    15. avgust 2023 | 14:33

    Bolje ih priznajte i pomirite se,neka vode svoju državu kako znaju i umeju a vi brinite o Srbiji.

  • Brundo

    15. avgust 2023 | 15:39

    A znaci sad je problem za S.Makedoniju?Pa kako zaboga?Oni priznase Kosovo.To znaci da nemaju nista protiv separatizma.A da stvar bude smesnija i S.Makedonija je na meti albanskog separatzima kao sto su Srbija, Crna Gora i Grcka.Promenili ime drzave i nisu usli u EU.Promenili Ustav i nisu usli u EU.Proglasili albanski jezik za drugi zvanicni jezik i nisu usli u EU.Nece ni uci.Samo ih vuku za nos.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA