≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić: Uspeli smo da izdejstvujemo da dve važne stavke ne budu u Deklaraciji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik se obraća naciji

  • 58

U Atini se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, posle čega će razgovarati i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Povodom 20 godina od usvajanja Solunske deklaracije, na inicijativu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, sinoć je održana neformalna večera lidera sa Zapadnog Balkana i evropskim zvaničnicima, kojoj je prisustvovao i predsednik Ukrajine.

Video: Vučić: Ovo je za nas bila ogromna prilika da razgovaramo sa evropskim čelnicima, razmenimo iskustva

Na neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika usaglašena je Deklaracija kojom se daje podrška Ukrajini i njenom predsedniku Volodimiru Zelenskom, ali se i ističe da je važno da se zaokruži vizija Evropske unije, u čijem bi sastavu bili Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija.

Razgovor sa Zelenskim

Predsednik je objasnio da je razgovor sa Zelenskim protekao dobro, kao i da su razgovarali o Kosovu i Metohiji, ali i budućoj saradnji Srbije i Ukrajine.

- Govorio sam o našem odnosu prema teritorijalnom integritetu potvrđujući da poštujemo ukrajinski i da to ne menja, za razliku od onih koji ne poštuju srpski. Razgovarali smo o saradnji u budućnosti, ti ljudi su danas u velikom sukobu ali moraju da razmišljaju kako će obnavljati zemlju. Objasnio sam situaciju oko KiM. Mislim da neće biti promene u stavu Ukrajine prema našem teritorijalnom integritetu. Podržali smo Ukrajinu na evropskom putu. Sinoć je ta Deklaracija usvojena. Bilo nas je 14 za stolom, svi su tražili snažniji narativ i rečnik, mi ne možemo kao jedna mala zemlja da menjamo ono što čine veliki, ali smo uspeli da izdejstvujemo da se stvari koje su protivne našoj politici ne nađu u deklaraciji - rekao je Vučić.

On je dodao da Ukrajina nikada protiv Srbije ništa nije učinila, kao što nije ni Srbija protiv Ukrajine. Ipak, Vučić navodi da se Srbija trudi da čuva svoje interese.

Video: Vučić: Verujem da ćemo nastaviti uspešnu saradnju sa Ukrajinom

Vučić: Mislim da neće biti promene u stavu Ukrajine po pitanju Kosova i Metohije

Predsednik je nakon obraćanja odgovarao i na pitanja medija, a između ostalog spomenuo je i da mu je Micotakis potvrdio da neće biti menjanja stava o priznanju Kosova sa grčke strane, a navodi da isto očekuje i od Ukrajine.

- Nismo se usaglasili sa primenom sankcija, ima još jedan deo, ali o tome ću precizno kasnije - naveo je predsednik Srbije.

On kaže da će jesen biti vruća, jer situacija nije laka niti jednostavna između Rusije i Ukrajine.

- Biće mnogo problema, Fon der Lajen i Mišel su naglasili da je energetska situacija u Evropi mnogo bolja, ali me brinu cene nafte, ako nastave da rastu. Verujem da su magacini popunjeni i da struja i gas neće otići preskupo - naveo je on.

On je dodao da je danas samit BRIKS-a, pa će doći do konačne odluke o ceama nafte.

- Pitanje je da li će danas doneti odluku o širenju BRIKS-a - rekao je on.

Vučić je naveo da nema problem što je Aljbin Kurti bio prisutan u Atini.

- Nije bilo nikakvih zastava, samo imena ljudi. Grčka je bila veoma fer. Danas ću imati razgovor sa grčkim prijateljima. Kratko smo razgovarali sa grčkim zvaničnicima, a verujem da će razgovor sa Micotakisom biti dobar. On je potvrdio da neće biti promene stava po pitanju priznanja Kosova - rekao je predsednik Srbije i dodao da je ubeđen da će isto tako biti i sa Ukrajinom.

On se dotakao i teme izbora u Srbiji i naveo da je jedini način za promenu vlasti da se izađe na izbore.

- Očekujemo da će se sva deca od  do 16 godina prijaviti za pomoć. To znači da je mera dobra. Do pre samo 7 dana su nam jurili ljude koji su zaprašivali komarce, jer su valjda mislili da otrovima šire zaraze. Teško je obračunavati se sa budalaštinama na dnevnom nivou, to više nije politika - poručio je Vučić i dodao da se uskoro sastaje sa predsednikom Crne Gore.

Podsetimo, Vučić je u ponedeljak uoči neformalne večere za lidere Zapadnog Balkana i evropskim zvaničnicima, koju je organizovao grčki premijer Kirjakos Micotakis, rekao da je bilateralne razgovore tražio ukrajinski predsendik i da će sa Zelenskim u četiri oka razgovarati "o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja".

(Telegraf.rs)

Video: U Atini počeo sastanak Vučića i Zelenskog

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    22. avgust 2023 | 09:16

    Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i zalaže se od početka rata za pregovore o mirnom rešavanju sukoba.

  • Nikolas

    22. avgust 2023 | 09:27

    NASA ISTORISKA GRESKA JE STO NISMO CLAN BRIKSA!!!

  • Невена

    22. avgust 2023 | 10:03

    Када сада све сагледам закључак је да исто као што СФРЈ није могла опстати и имати будућност тако је и у ЕУ... тако да нека дају средства ( морају јер смо им граница ) али без икаквог другог заједништва !!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA