≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Uvek ćemo biti uz svoj narod": Aleksandar Vučić uručio ključeve stana izbeglicama iz Krajine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dom dobija njih 250

  • 87

Izbeglice iz Bosne i Hercegovine, njih 250, danas je dobilo ključeve svojih stanova u Ovči koje im je uručio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Kako su rekli, konačno su dobili krov nad glavom posle skoro 30 godina.

- Imati svoj krov nad glavom je srpski izraz koji danas postaje stvarnost za ove ljude. Ovo je nova faza u životima 250 porodica. Znam da ste prošli teška vremena tokom ratova iz devedesetih. Mnogi od vas su izgubili svoje voljene, a svi ste izgubili svoj dom, odvojeni od mesta koja su vam značila - naveo je Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji i dodao:

- Program se približava svom kraju. Do kraja će ukupno 7.442 porodice dobiti nov dom. Sve zgrade su energetski efikasni. Ima stanova koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom. Ovo je zajednički rad i čestitam na ogromnim naporima koji su uloženi Komesarijatu za izbeglice i migracije, kao i jedinici u javnom sektoru koja sprovodi ovaj veliki projekat. Zahvalio bih se svim opštinama i gradonačelniku Šapiću na saradnji - istakao je između ostalog Žiofre i poželeo svima srećno useljenje.

Rajka Kesić zahvalila se u ime svih 250 porodica.

- 95. godine sam izbegla sa majkom, ocem i bratom. Sećam se napuštanja kuće i teškog puta koji je trajao 13 dana. Odlučili smo da gledamo samo napred - navela je i zahvalila se predsedniku, Komesarijatu i svima koji ih nisu zaboravili.

Obraćanje predsednika

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbi znaju da kažu hvala Evropljanima za pomoć.

- Ubedljivo najveći deo troškova snosila je Evropska Unija, a mi smo radili ono što je naš posao. Na ovom divnom mestu, u modernim stanovima, živeće 250 porodica. To je velika stvar za te ljude, Pogledao sam odakle su došli, odakle su stizali... Kao i porodica Milojević, koja ima najviše dece, četvoro, oni su iz Zenice došli... Znate, moj otac je rođen u izbeglištvu, u Crkvencu, pošto su mu prethodno ubili oca...  - ispričao je predsednik.

- I ovo malo danas što smo mi učinili uz podršku evropskih prijatelja je znak koliko vas volimo i da ćemo uvek biti uz svoj narod, i nikada ga nećemo zaboraviti - istakao je.

- Imamo još 8.860 izbegličkih porodica bez krova nad glavom. Do kraja 2028. godine, tražim od Vlade i Komesarijata, da i sve preostale izbeglice dobiju krov nad glavom i da imaju sigurnu budućnost u Srbiji koju vole više od svega - napomenuo je i završio porukom "Živela Srbija".

(Telegraf.rs)

Video: Novoizgrađeni stanovi za izbegla lica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    23. avgust 2023 | 10:29

    Ово треба да буде вест дана на свим телевизијама! Нико се није осврнуо на избеглице из БиХ и Хрватске, нико осим Вучића. Народ је уз Вучића зато што је људина и зато што хоће да овај народ живи достојанствено и у благостању!

  • Milica Milicic

    23. avgust 2023 | 10:20

    250 porodica će danas rešiti stambeno pitanje uz pomoć EU ,ali prvenstveno Srbije koja brine o svim građanima.

  • Darko

    23. avgust 2023 | 10:20

    Muceni izbegli ljudi konacno mogu biti mirni jer su dobili svoj krov nad glavom zahvaljujući drzavi Srbiji i EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA