≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko se ne ukinu kaznene mere EU protiv tzv. Kosova, nastaće šteta veća od 500 miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema proračunima AKB tzv. Kosovo će izgubiti više od 500 miliona evra, uklјučujući sve privremene prištinske institucije kao i preduzeća koja su imala ili imaju IPA projekte

  • 1
Albin Kurti, Aljbin Foto: Tanjug/AP

Ukoliko se ne ukinu mere koje je Evropska unija uvela protiv tzv. Kosova, šteta koja će nastati iznosiće preko 500 miliona evra, procenjuju ekonomski stručnjaci u Prištini.

Oni ističu da su ovim merama pre svega pogođeni proizvođači i ukazuju da privremene prištinske institucije pokušavaju da minimiziraju negativne efekte ovih mera pred javnošću na KiM, prenosi portal Ekonomija onlajn (EO).

Predsednik organizacije Kosovska biznis alijansa (AKB) Agim Šahin rekao je da su mere EU uticale na ekonomiju tzv. Kosova i dodao da KiM zaostaje u toj sferi.

Prema proračunima AKB tzv. Kosovo će izgubiti više od 500 miliona evra, uklјučujući sve privremene prištinske institucije kao i preduzeća koja su imala ili imaju IPA projekte.

"Kosovo je u stanju koje nikada nije bilo gore u pogledu finansiranja privatno-javnih projekata od strane EU", rekao je Šahin.

Bivši predsednik Privredne komore tzv. Kosova (OEK) Safet Grdžaliju takođe je izrazio uverenje da zvaničnici privremenih prištinskih institucija minimiziraju negativne efekte ovih mera.

Prema njegovim rečima "krajnje je zabrinjavajuća situacija".

Grdžaliju dodaje da sa ovim trendom tzv. Kosovo neće imati ekonomski rast, niti pobolјšanje platnog bilansa, navodi EO.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: Izneo sam stavove Srbije o Kosovu i Metohiji, rekao šta mislim i čemu se nadam

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA