≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Premijerka Brnabić se obratila sa Strateškog foruma na Bledu: "Kurti govori samo ono u šta on veruje"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nalazi se danas na panelu lidera u okviru Bledskog strateškog foruma

  • 28

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi danas na panelu lidera u okviru Bledskog strateškog foruma.

Nakon panela premijerka je odgovarala na pitanja novinara.

Jedno od prvih pitanja bilo je zašto misli da je opala zainteresovanost građana da Srbija uđe u Evropsku Uniju, premijerka navodi da je to zato što sam proces traje veoma dugo.

- Stalno se pomeraju stative gola u koji vi treba da zabijete loptu, to zaista frustrira ljude i mislim da takođe svi naši građani vide šta se dešava u regionu, videli su čak i kako je prošla Sverena Makedonija - kazala je premijerka.

Međutim, kako je istakla i na panelu, smatra da je Evropska Unija ipak najbolje mesto za Srbiju.

Na konstataciju Aljbina Kurtija da se raspoloženje o priznanju Kosova menja, premijerka navodi da on priča ono što Albanci na Kosovu žele da čuju i ono u šta on sam i veruje.

- To je daleko od realnosti, kada Kurti kaže da je "Kosovo" uspešna priča, ja bih vam dala samo jedan podatak, 23 godine nakon oružanog sukoba na KiM po podacima UNHCR, Kosovo ostaje region sa najmanje povratnika od svih postkonfliktnih područija na svetu. Samo se 1.98 ljudi vratilo nakon rata, a on to naziva uspešnom pričom.

Na Kurtijevu izjavu da je tzv. Republika Kosovo "svetionik vladavine prava" Brnabićeva je kazala:

- Na šestoro Srba se pucalo od početka godina na KiM i nije podignuta istraga, a drugi pemer je to  da imate Albanca koji je pripadnik KBS kojui je upucao jedanaestogodišnjek dečaka i mladića (23) na Božić i vi ste na slobodi, a Srbin je za "ilegalnu gradnju" 21 mesec - kazala je premijerka.

Premijerka ističe da je Nemačka jedan od njavećih proponenata nezavisnosti Kosova, navodi da je čak i Saracin rekao da nešto mora da se promeni, jer Srbi na Kosovo "užasno pate".

- Kurti to ne želi da čuje, ja se nadam da će ipak EU uspeti da dopre do njega, jer Srbi na Kosovu ne uživaju ni minimum ljudskih prava.

O zabrani ulasaka Jovane Marović

Na pitanje o zabrani ulasaka Jovane Marović bivšoj vicepremijerki Crne Gore premijerka je rekla:

- Predsednik je dao odgovor na to, zamolio je bezbednosne službe da puste sve. Ima mnogo građana kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, pa se nikada niste zapitali zbog čega. Mi želimo apsoultno najbolje odnose sa Crnom Gorom. Želimo dobro povezan zapadni Balkan, jer je to važno zbog dolazaka investitora, novih radnih mesta...

Premijerka je istakla i da ne zna zašto Srbi ne mogu da budu deo vlasti u Crnoj Gori, ali svakako misli da su značaj deo iste.

Položaj Albanaca u Srbiji

Na pitanje o statusu Albanaca na jugu Srbije, premijerka je istakla da oni pre svega imaju vladavinu prava, te da je nemoguće da neko puca na njih u Preševu ili Bujanovcu i da ne odgovara za to.

- Nemoguće je da za poslednje dve godine imate 400 napada na Albance na jugu Srbije i da niko ne odgovara za to. Dok s druge strane pogledate tzv. Kosovo o kojoj priča Kurti, to ne da nije mkoguće, već je nažalost svakodnevica, dete (11) je upucano na Božić, i gde je taj čovek sada? kući, šta će biti sa njim ne znamo - kazala je Brnabićeva i zapitala se gde je to moguće.

Evropske integracije

Od svih lidera na Zapadnom Balkanu mogao se čuti niz frustracija povodom procesa evropskih integracija, navodi premijerka i dodaje da se rok samo pomera, sa 2025. na 2030.

- Ne želim da budem pesimista, mislim da su evropske integracije veoma važne za našu zemlju. Moramo da damo sve od sebe da pokušamo da nađemo način da to bude ranije ili da radimo sa EU da imamo konkretnije pomake kako bi taj proces trajao - rekla je.

Istakla je i da se u BiH nije moglo videti pomaka u vezi sa evropskim integracijama, nikako da se zadnje dve godine vide neki konkreti pomaci što je ljudima potrebno. Ipak, dodaje da realno gledano 60-70% investicija je iz EU, 70% našeg izvoza je u EU.

- Zato naši prioriteti moraju da ostanu EU i zapadni Balkan. Moramo da radimo zajedno sa Briselom da se vide konkretni pomaci.

Do susreta sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem ipak nije došlo, a na pitanje novinara da li smatra da je oboma taj susret "prioritet" premijerka je imala negativan odgovor.

- Mislim da nije pošto smo se već dva puta videli ove godine , jednom u Zagrebu i jednom u Subotici, u međuvremenu smo imenovali kopredsednika za tu mešovitu komsiju koja je zadužena za to da napravi spisak svih otvorenih pitanja, da pokušamo zatvorima makar neka od otvorenih, tako da taj proces ide i nastavlja se. A ovde, ja sam sinoć stigla kasno, jutros sam imala neke sastanke, verujem i on tako da ne postoji neki veći, simbolički razlog - istakla je Brnabić.

Premijerka je navela i da se oko otvaranja novih pitanja još uvek ništa ne zna, jer se ona i premijer Hrvatske razlikuju kao političari.

- Ja sam od onih koji vole da krenu polako, gledam da prvo rešimo neke stvari koje mogu da uliju poverenje, da promene atmosferu u tom odnosu, premijer Plenković je za to da krenemo sa najtežim stvarima. Jedna od dobrih pozitivnih stvari kojoj se ja nadam je da u septembru imamo jedinstveni tag za elektronsku naplatu putarine. Mislim da takve stvari, češći sastanci, kao i otvaranje hrvatske kuće u Subtoici vode ka boljoj komunikaciji i poverenju.

Premijerka je na kraju obraćanja otkrila i da će uskoro biti imenovan novi ambasador Srbije u Crnoj Gori.

Brnabićeva je danas na panelu lidera u okviru Bledskog strateškog foruma izjavila da u Srbiji postoji veliki evroskepticizam, zbog toga što naša zemlja na članstvo u EU čeka više od 20 godina.

"Ljudima na Zapadnom Balkanu znači čak i da počnemo pregovore, čak iako to ne znači ništa ljudima u Evropskoj uniji. Dajte nam datum", poručila je premijerka Brnabić na početku panela.

Dodala je da Evropska unija prema Zapadnom Balkanu često ima stav kao da ništa što urade nije dovoljno dobro. Brnabićeva je istakla i da stoji pri svom ranijem stavu da Srbija i dalje nema "plan B" i da je naša budućnost u Evropskoj uniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    28. avgust 2023 | 17:18

    Takozvana država nikada neće biti prava država sok ne bude članica UN a za to će se Srbija boriti sa se nikada ne dogodi.

  • Masa

    28. avgust 2023 | 17:10

    Kakvo priznanje Kosova. Kao drzava ne postoji. I dok je Srbije trudićemo se da ne bude priznata od dosta zemlja sveta.

  • Ур Нино сар Сербуле

    28. avgust 2023 | 17:13

    Курти је неозбиљан политичар који би хтео свету да се представи као нови Зеленски , а Србију као Русију!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA