Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić se danas sastaje sa Lajčakom

Vreme čitanja: oko 2 min.

EU i SAD od tada traže raspisivanje novih vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, koje Srbi ne bi bojkotovali

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Marko Đoković

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak boraviće danas u Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u sklopu priprema za predstojeći sastanak na visokom nivou u briselskom dijalogu.

Vučićev kabinet nije saopštio šta će biti teme razgovora, posle kojeg nije predviđeno obraćanje dvojice zvaničnika medijima.

Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, objavio je u ponedeljak da je na marginama Bledskog strateškog foruma imao "važan sastanak" sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u sklopu priprema za naredni sastanak na visokom nivou, koji treba da bude održan u septembru.

"Glavna tema našeg razgovora bile su pripreme sledećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i na sprovođenje objave EU od 3. juna", napisao je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rešenja za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i koje otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, postignutog 27. februara.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što pre da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Vučić je juče, prilikom obilaska radova na mostu preko Mlave, izjavio da u narednim mesecima očekuje "mnogo pretnji i pritisaka" u vezi sa Kosovom.

"Čini mi se da meseci pred nama neće biti laki i očekujem mnogo pritisaka i pretnji i sprovođenja tih pretnji u delo na Kosovu od onih koji su nedovoljno odgovorni i ne razumeju da mir nije interes samo Srba, već i Albanaca", kazao je Vučić.

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta ZSO.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je posle tog sastanka da su Vučić i Kurti "preduzeli važan i simbolički korak ka uspostavljanju ZSO", tako što su se saglasili da počnu pregovore o ZSO u bliskoj budućnosti, ali da su gledišta dve strane o prirodi ZSO i dalje "veoma udaljena".

Vučić i Kurti su bili u Briselu i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na severu Kosova, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali sa Borelom i Lajčakom.

Najnovija eskalacija na severu Kosova počela je 26. maja, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

EU i SAD od tada traže raspisivanje novih vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, koje Srbi ne bi bojkotovali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    30. avgust 2023 | 08:16

    Srbija se uvek trudila da očuva mir na zapadnom Balkanu.

  • Marko

    30. avgust 2023 | 08:16

    Srbija je posvećena svom evropskom putu i ovaj sastanak je prilika da se taj put još ubrza.

  • Jevdokija

    30. avgust 2023 | 09:51

    Neka ovaj sastanak bude korak ka postizanju održivih rešenja za sve građane Kosova. Podržavamo napore za mir i saradnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA