Vreme čitanja: oko 1 min.

Lajčak: Sadržajan razgovor sa Vučićem o sastanku u septembru i smanjenju tenzija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vučić je ranije danas saopštio da je Lajčaku preneo da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu i Metohiji i plana Prištine da okupira sever pokrajine i protera Srbe

  • 56
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Marko Đoković

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu razgovarao o sledećem sastanku u okviru dijaloga na visokom nivou u septembru, o spuštanju tenzija i lokalnim izborima na severu Kosova i Metohije, kao i o primeni svih dosadašnjih sporazuma. Lajčak je na platfromi X (Tviter) napisao da je sa Vučićem imao sadržajan razgovor.

"Sadržajan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o sledećem sastanku na visokom nivou u septembru, naporima za smanjenje tenzija i novim lokalnim izborima na severu Kosova, kao i o primeni svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga", naveo je Lajčak.

Vučić je ranije danas saopštio da je Lajčaku preneo da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu i Metohiji i plana Prištine da okupira sever pokrajine i protera Srbe.

"Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na KiM i Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta. Preneo sam to specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku", naveo je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Lajčak je u ponedeljak u okviru Bledskog strateškog foruma razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je najavio nastavak dijaloga u septembru.

Prethodno je Lajčak, nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom u Briselu istakao da izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali, kao i da je u vrhu njegove agende situacija na severu Kosova i Metohije.

Dodao je da je pozvao Eskobara u Brisel na detaljne diskusije i sastanke kako bi se pripremili za naredne mesece i dodatno ojačali zajedničke napore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mare

    30. avgust 2023 | 21:55

    Necemo dozvoliti da Kurti sprovede svoj plan,Srbija godinama ukazuje na taj Kurtijev plan a medjunarodna zajednica ćuti sve vreme.

  • Ivan

    30. avgust 2023 | 21:59

    Neophodni su smirivanje tenzija i nastavak pregovora

  • MarijaM

    30. avgust 2023 | 20:15

    Vučić traži podršku Lajčaka u rešavanju kosovskog pitanja. Vreme je da Kurti nastavi dijalog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA