Vreme čitanja: oko 1 min.

Vučević s kongresmenom Tarnerom o bilateralnoj saradnji i bezbednosti Srba na KiMK

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vučević je tokom sastanka naglasio da dve države nesumnjivo teže jačanju bilateralnih odnosa, sa jasnom namerom da prodube saradnju u oblasti odbrane,

  • 63
Ministar Vučević sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom Foto: MORS

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane, u okvirima zacrtane vojne neutralnosti Srbije i istakao ključnu ulogu Vašingtona u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Vučević je tokom sastanka naglasio da dve države nesumnjivo teže jačanju bilateralnih odnosa, sa jasnom namerom da prodube saradnju u oblasti odbrane, ne izlazeći iz okvira zacrtane vojne neutralnosti Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

On je tom prilikom rekao da su u proteklih 17 godina postojanja Programa državnog partnerstva Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja realizovane brojne aktivnosti, koje su značajno uticale na izgradnju kapaciteta Vojske Srbije, pre svega sposobnosti za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Ministar odbrane istakao je ključnu ulogu SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koji prvenstveno treba da obezbedi mir i normalan život srpske i svih drugih zajednica na prostoru Kosova i Metohije.

On je napomenuo da kada je u pitanju bezbednost građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, Srbija jedino vidi Kfor kao legitimnu oružanu formaciju u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i dodao da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Kongresmen Tarner zahvalio je na srdačnom prijemu u Ministarstvu odbrane, izrazivši nadu da će Srbija i Sjedinjene Američke Države u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa. Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil, navodi se u saopštenju. (Kraj) taj/jbu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovo

    30. avgust 2023 | 21:58

    Srbija se trudi da odrzava dobre odnose sa svim zemljama.Nadamo se da ćemo sa SAD biti bolji prijatelji nego do sada.

  • dule

    30. avgust 2023 | 21:59

    ako nam je vazna podrska SAD u svakom pogledu.

  • Ivan

    30. avgust 2023 | 21:40

    Nadamo se da će SAD pomoći proces pregovora na KiM

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA