≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić Počasni građanin Subotice: Uručena mu povelja na svečanosti Skupštine grada

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučića je u sali dočekao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, uz veliki aplauz prisutnih. Subotica je pre 244. godine proglašena kao slobodan kraljevski grad

  • 94

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Suboticu, gde prisustvuje svečanoj sednici Skupštine grada povodom Dana Subotice. Predsedniku je u okviru svečanosti uručena povelja počasnog građanina.

Vučić je u sali dočekao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, uz veliki aplauz prisutnih. Subotica je pre 244. godine proglašena kao slobodan kraljevski grad.

Predsednik  je poručio je da su promene započete pre 10 godina sada deo budućnosti i Subotice i cele Srbije, koju više niko ne može da okrene ka lošem smeru.

"Imali smo hrabrosti da pre 10 godina krenemo u proces koji se nikome nije posebno dopadao, ali koji je danas deo naše istorije i budućnosti koju više niko ne može da okrene u lošijem smeru", rekao je Vučić na svečanoj sednici Skupštine grada.

Vučić je rekao da je tu nagradu trebalo da dobije i Ištvan Pastor, koji iz zdravstvenih razloga ne prisustvuje svečanosti.

"Znao sam šta je to što moramo da učinimo da zadobijemo poverenje naših sugrađana Mađara, a i oni su znali šta je potrebno da učine da bi se razvilo poverenje i prijateljstvo. Danas smo već došli do toga da svim srcem navijamo jedni na druge u sportu, svim srcem i bez zadnjih namera. To je bila osnova na osnovu čega smo mogli sve da podižemo", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da mu ni malo ne smeta ni to što je na ulazu u Suboticu ime grada ispisano i na mađarskom jeziku (Szabadka) u bojama mađarske zastave pored onog ispisanog na srpskom u boji srpske zastave, kao i da je to bila njegova ideja.

Istakao je da je velika raznovrsnost Subotice naše blago, a ne problem, kao i da je 18 ili 19 puta bio u tom gradu, koliko nijedan predsednik države ili vlade nije bilo.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Doveli smo fabrike u Suboticu i obezbedili velike subvencije, naglasio je Vučić i istakao da to Subotici sada niko ne može da oduzme.

Rekao je da je Subotica naša veza sa srednjom Evropom i da mora najbolje da bude povezana i ima razvijenu infrastrukturu.

Vučić je istakao da ćemo za manje od godinu i četiri meseca završiti brzu prugu od Novog Sada do Subotice. Tada će Novi Sad biti od Subotice svega 40 minuta putovanja, a centar Beograda na sat i 10 minuta, dok će se od Beograda do Budimpešte, kada Mađari završe svoj deo, putovati dva sata i 40 minuta.

"Napravićemo na Horgošu nešto potpuno novo i neviđeno u Evropi, veće od svega što smo do sada proširivali i zamolićemo Evorpu da pomogne finansijski", rekao je Vučić.

Kazao je da će se biti izgrađena i pruga od Subotice do Segedina i Baje, što su sve projekti dogovarani sa premijerom Mađarske Viktora Orbana.

Dodao je da je Subotica pretekla Leskovac po veličini i da je sada peti najveći grad u Srbiji. Subotica će biti sve bogatije mesto i nastavićemo ulaganja, poručio je Vučić.

Dodao je da treba više da pokušamo da cenimo dela.

", A kada izgubite vlast, a doći će i to vreme, ali ne skoro kako neki misle, i tada šta god govorili, niko neće moći da vam oduzme dela, sve što ste uradili", istakao je Vučić.

Kazao je da će pozorište u Subotici biti završeno u najkraćem roku, kao i da će se graditi i veliki fudbalski stadion, koji će biti mnogo moderniji od sadašnjeg u tom gradu.

"Drevna mađarska mudrost kaže - ljubav je kao klica prinča, ako presađuješ bolje uspeva. Sve dobre ljude povezuje tanana nit zvana ljubav", zaključio je Vučić i poželeo Subotici još brži napredak.

Povodom proslave Dana grada, 1. septembra, danas se na svečanoj sednici Skupštine grada uručuju gradska priznanja "Počasni građanin" i "Pro Urbe".

Subotica je 1779. godine dobila status slobodnog kraljevskog grada, koji joj je doneo veću autonomiju i privilegije i tada počinje da privlači preduzetnike: seljake, zanatlije i trgovce iz okruženja i srednje Evrope,navodi se na sajtu turističke organizacije ovog grada.

U drugoj polovini 19. veka, nakon što je železnica stigla u grad (1869. godine), trgovina poljoprivrednim i stočarskim proizvodima je naglo počela da se razvija. Industrijalizacija počinje krajem 19. veka, kada Subotica postaje moderan srednjeevropski grad.

Nakon Prvog svetskog rata, Vojvodina se prisajedinjuje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine), a 1929. godine Subotica postaje deo nove države Kraljevine Jugoslavije- od tada Subotica nije menjala ime, ali nazive države jeste – čak pet puta.

Povodom Dana grada Subotice priređen je bogat kulturno-umetnički program na Trgu slobode i koncerti popularnih izvođača, najavili su ranije organizatori. Za subotu, 2. septembra u jutarnjim časovima planiran je tradicionalni događaj u sklopu proslave Dana grada, a to je poseta gradonačelnika Stevana Bakića i predsednika Skupštine grada subotičkom porodilištu, kada se daruju sve bebe rođene na Dan grada i njihove majke. . Tokom cele nedelje uoči i nakon Dana grada predviđen je bogat kulturni program, promocije knjiga, izložbe, predstave, filmovi, kao i uvek u Narodnom pozorištu, Dečjem pozorištu, Savremenoj galeriji, Muzeju, Gradskoj biblioteci, Art bioskopu Lifka, Organizator proslave Dana grada je Turistička organizacija Subotice (TOS) koja je za nju izdvojila blizu 9 miliona dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    1. septembar 2023 | 13:33

    Sada nakon proglasenja kraljevskog grada, 244 kasnije predsednik drzave postaje pocasni gradjanin ovog grada.

  • Maja

    1. septembar 2023 | 13:39

    Svaka čast za Suboticu kako lepo obeležava dan grada. Višednevne svečanosti za više od dva veka postojanja. Čestitam.

  • nina

    1. septembar 2023 | 13:39

    Ovo je sjajan trenutak za Suboticu i za Srbiju. Predsednik Vučić je zaslužio ovu nagradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA