≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nespokoj za srpsku zajednicu: Kancelarija za KiM i Srpska lista osudile napad na srpskog mladića iz Gračanice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Kancelarije su pozvali nadležne da pronađu napadače i adekvatno ih sankcionišu.

  • 2
Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je večeras osudila mučki napad na srpskog mladića Strahinju Petrovića (20) iz Gračanice, na putu između Dobrotina i Donje Gušterice.

''Svedočenje S.P. da su ga trojica Albanaca napala i zadala mu više udaraca i to kada je parkirao automobil srpskih registarskih oznaka 'KG' ukazuje da je motiv napada etnička netrpeljivost i da je S.P. meta postao upravo zato što je Srbin'', navodi se u soapštenju Kancelarije. Dodaje se da su sa napadnutim mladićem u kontaktu predstavnici Kancelarije na terenu.

''Ovaj napad ulio je dodatnu zabrinutost i nespokojstvo u srpsku zajednicu na centralnom Kosovu i Metohiji koja je gotovo svakodnevno izložena brojnim provokacijama'', navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije su pozvali nadležne da pronađu napadače i adekvatno ih sankcionišu.

''Međunarodne predstavnike pozivao da osude ovaj zločin iz mržnje i etničke netrpeljivosti. Ovo je još jedno svedočanstvo da antisrpska, zapaljiva retorika iz Prištine dovodi do učestalih napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji i raspiruje međuetničku mržnju i netrpeljivost, nasuprot nastojanjima Beograda da gradimo miran suživot na ovim prostorima'', dodaju iz Kancelarije.

Strahinja Petrović rekao je prethodno večeras za Tanjug da su ga trojica nepoznatih Albanaca pretukla na putu prema selu Dobrotin, nedaleko od Lipljana na Kosovu i Metohiji. Slučaj je prijavljen takozvanoj Kosovskoj policiji.

Napad je osudila i Srpska lista.

"Ovaj ničim izazvan napad je direktna posledica dvogodišnje antisrpske histerija režima u Prištini, i sistemske pasivnosti kada je u pitanju nasilje nad Srbima na ovim prostorima", poručuju iz Srpske liste, a prenosi Kosovo Online.

Zato zahtevaju od međunarodne zajednice da izvrši dodatni pritisak na kosovske institucije i preventivnim delovanjem spreče nove incidente, a odgovorne za ovaj napad pozovu na odgovornost.

"Treba naglasiti da i ovaj etnički motivisan napad, kao i mnogi pre, kao po pravilu dolazi u predvorje pregovora u Briselu, kako bi se izvršio dodatni pritisak na Srbe na Кosovu i Metohiji, ali i pregovarački tim Beograda, pre svega predsednika Aleksandra Vučića. Očigledno da režim u Prištini nastoji da Srbe koristi kao taoce za svoje političke ciljeve u dijalogu", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveto

    13. septembar 2023 | 13:51

    Sta mi imamo od toga i ako osude. Tako isto i izraelci biju i tucu palestince i nista. Ista kuhinja BRUKA

  • Mihailović

    12. septembar 2023 | 00:12

    Ko da osudi? Međunarodna zajednica? Oni su saučesnici u proganjanju i maltretiranju Srba na Kosovu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA